“Együtt fényesebbek.” az újfehértói aranypénzek kassai vendégkiállítása

Pontosan 5 évvel ezelőtt még folyt az a leletmentés, amely jóvoltából s önzetlen bejelentőknek köszönhetően napvilágra került az utóbbi évtizedek legjelentősebb magyarországi aranypénz kollekciója. Dr. Ulrich Attila, a nyíregyházi Jósa András Múzeum történésze gondozásában, a Nemzeti Kulturális Alap anyagi és több rangos együttműködő támogatásával a Múzeumi Világnap alkalmából Kassán, “a magyar művészettörténet szülőhelyén” kerül először teljes egészében bemutatásra a 261 darabot számláló együttes.

Kassai aranykincs kiállítás

Kassai aranypénzek kiállítása

Tudvalevő, hogy a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum őrzi a több mint hét évtizeddel ezelőtt fellelt nagybecsű aranypénz- leletet is , amely egy elegáns és biztonságos körülményeket nyújtó látványos trezor teremben május 18.-ától szeptember 30-ig várja a látogatókat. Így immár 3. 000 darab és súlyra is igen jelentős (több kilónyira taksált), az 1400-as évek elejétől az 1600-as évek közepéig terjedő időszakban, Európa különböző részeiben vert uralkodói és birodalmi aranypénzek (dukátok, guldinerek) láthatók együtt, egyszerre.

Az éremgyűjtők nemzetközi társasága által is számon tartott s most már közvetlenül is szemügyre vehető újfehértói anyagban olyan lengyel és svéd aranypénzek is szerepelnek, amely az adott országok nemzeti múzeumaiból is hiányoznak. A feltehetőleg Thököly menekülő csapatai által elrejtett magyar kincs 70 hordó ritka finom évjáratú tokaji bor árával ér, illetve ért fel, amely maga is a 17. századi Európa egyik kitüntetett vagyonképző árcikke volt.

Aranyérmek a kincsleletből

Aranyérmek a kincsleletből

A két szomszédos ország kulturális minisztériumának képviselői jelenlétében megnyíló kiállítás napján a MÁV Zrt. Debrecenből (Újfehértó, Nyíregyháza és Tokaj megállóhelyekkel) különvonatot indít. Az első látogatók között lesz hazánk egyetlen Gyermek Éremgyűjtő Szakköre is Tiszadadáról, akik kassai ifjú vendéglátóikkal közösen beindítják az ősi pénzverő gépet és játékos programokat tartanak. A hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között látogatható kiállítás a megnyitó napján ingyenes. További információk a www.cassovia.sk/vsmuzeum honlapon találhatók, magyar nyelven is.

Múzeumi Belépők:
Felnőtt: 50 korona (kb. 370,- Ft)
Diák: 25 korona (kb. 185,- Ft)

Numizmatika.hu a Jósa András Múzem közleménye alapján

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to ““Együtt fényesebbek.” az újfehértói aranypénzek kassai vendégkiállítása”

  1. [...] 2007-ben az újfehértói kincsleletet a kassai múzeumban együtt mutatták be a Nemzeti Múzeumban most kiállításra kerülő kassai aranykinccsel, amelyről mi is beszámoltunk akkor. [...]

  2. Balazs Peter szerint:

    Velemenyem szerint, magankutatasaimra alapozva, nem a szepesi kamara csaszari alkalmazottai rejtettek el a kincset a kamara epuleteben. Udvozlettel szep napot kivanva Balazs Peter Kosice-Kassa

  3. admin szerint:

    Tisztelt Balázs Péter!

    Érdekelne minket, hogy mire jutott a magánkutatásai során, ha van kedve kérjük ossza meg itt velünk.

    Üdvözlettel,
    Numismatics


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.