A kassai aranykincs Budapesten

Február elejétől a Magyar Nemzeti Múzeumban állítják ki a 20. század egyik legszenzációsabb régészeti leletét, a kassai aranykincset, amelyet először láthat a magyar közönség – közölte a közgyűjtemény.

A kassai aranykincs

A kassai aranykincs

A történelmi Magyarország területén fellelt, egyik legnagyobb újkori kincslelet darabjai a 15-17. századból származnak. A kincset valószínűleg a Thököly-felkelés idején rejthették el Kassa belvárosában, a Szepesi Kamara épületének padlózatában, és ott csak 1935-ben fedezték fel egy építkezés során. A 2920 darab arany pénzérméből álló leletet jelenleg a Kelet-Szlovákiai Múzeumban őrzik, legértékesebb darabja I. Ferdinánd 1541-ben készült aranyérme, amely ritkasága miatt a maga nemében egyedülálló a világon – olvasható a múzeum közleményében.

I. Ferdinánd aranyérme 1541-ből

I. Ferdinánd aranyérme 1541-ből

A különleges biztonságtechnikai körülményeket igénylő kiállításnak a Magyar Nemzeti Múzeum páncélterme ad majd otthont, amelyet eredetileg a koronázási jelvények számára alakítottak ki, és ma is a koronázási palást biztonságos őrzését és méltó bemutatását szolgálja. Ebben a nagy banki trezorokhoz hasonló, mégis reprezentatív teremben mutatják majd be a kassai aranykincs teljes anyagát, köztük egy kétméteres reneszánsz aranyláncot, háromezer több évszázados aranyérmét és két, titokzatos állatalakokkal díszített rézedényt.

Kassai aranykincs kiállítás

Kassai aranykincs kiállítás

A kassai aranykincseket bemutató kiállítás február 1-jétől március 20-ig lesz látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

2007-ben az újfehértói kincsleletet a kassai múzeumban együtt mutatták be a Nemzeti Múzeumban most kiállításra kerülő kassai aranykinccsel, amelyről mi is beszámoltunk akkor.

A Szalon Magazin január–februári számában Dr. Tóth Csaba a Nemzeti Múzeum numizmatikusa mutatja be az éremkincset Marek Budaj szlovák kollégájával együtt, aki 2008-ban jelentett meg könyvet a leletről.

Košický zlatý poklad - Marek Budaj könyve

Košický zlatý poklad - Marek Budaj könyve

Szlovák nyelvű videó az eredeti kiállításról (4:07-ig):

Numizmatika.hu a Magyar Nemzeti Múzeum közleménye alapján

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “A kassai aranykincs Budapesten”

  1. admin szerint:

    A hozzászólásokat töröltük és lezártuk, mivel azok tartalma nem kötődött szorosan a numizmatikához.
    Megértésüket köszönjük.

  2. [...] Mint korábban már beszámoltunk róla a csaknem háromezer középkori és újkori aranypénzt tartalmazó, 1935-ben felfedezett kassai kincslelet látható keddtől a Magyar Nemzeti Múzeumban. [...]

  3. [...] Szabadegyetem eheti előadásának apropóját a múzeumban február 1-je óta látogatható, A kassai aranykincs című kiállítás adja: a 2920 aranypénzből, három emlékéremből és egy 214 cm hosszú [...]


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.