Apafi 10 dukátos csegely a Niklovits gyűjteményből

Niklovits Károly Zoltán 1886. március 18-án született és két nappal később a tatai római katolikus plébánián keresztelték meg. A személyes iratanyagban megtalálható anyakönyvi kivonat szerint anyja Hauzer Erzsébet, apja Niklovits Ferenc magyar királyi postatiszt volt. Úgy tűnik, apja foglalkozása mélyen befolyásolta a gyermek pályaválasztását, mivel Niklovits Károly is a Magyar Királyi Postánál helyezkedett el. Szolgált az első világháborúban, de egészségügyi állapota miatt már egy 1915. január 11-én kelt orvosi szak- vélemény ideiglenes nyugdíjaztatását javasolta. A nyugalmazott postatisztnek járó állami nyugdíj megteremtette számára az alapjövedelmet, kötött munkaidő nélkül és egyben stabil társadalmi státuszt is jelentett, így életét már harmincas éveinek elejétől kezdve kizárólag a gyűjtésnek, a numizmatikával való foglalkozásnak szentelhette, egészen 1960-ban bekövetkezett haláláig.
A jó szemű, kiterjedt magyar és külföldi kapcsolatokkal rendelkező gyűjtő számára a 20. század eleje hihetetlenül jó alkalmat jelentett a gyűjtésre. Az első világháború után felborult pénzügyi és társadalmi viszonyok számtalan nagy múltú éremgyűjteményt tettek a piacra, miközben Magyarországon nem létezett a korabeli nyugat-európai vagy a mai magyar aukciós élethez hasonló környezet. Niklovits Károly néhány évtized alatt, de különösen a két világháború közötti időszakban a 20. század legnagyobb magán-érem- gyűjteményét hozta létre. A gyűjtemény halála után a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárába került. Ez az anyag 40 192 darabot számlált. Az anyag feldolgozása évekig tartott, amelyben az Éremtár munkatársain kívül neves gyűjtők, Kőszegi Tivadar, Martin Ferenc és Pohl Artúr is részt vettek. Végül az Éremtár törzsgyűjteményébe mintegy 10 000 darab került beleltározásra, továbbá a II. Béla kori richárdpusztai nagy éremlelet 13 378 darabja. Mindent összevetve az antik anyag 5479, a magyar és erdélyi 14 216, a külföldi 1036, továbbá az emlékérem-gyűjtemény 1776 darabbal gazdagodott. Az anyag maradék része, közel 25 000 darab a duplumgyűjteménybe került, amely a cserék révén még évtizedekig gyarapította az Éremtár gyűjteményét. /Tóth Csaba: Adatok a Niklovits-éremgyűjtemény történetéhez/
Az alábbi 10 dukátos Apafi csegely a Berán műhelyben készült az 1930-as években, jelenleg elérhető adatok alapján két példány készült belőle. Egyik a MNM Éremtár gyűjteményének része.

10 dukát előlap
Apafi 10 dukát hátlap

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.