Minden idők legdrágább pennyje

Rekordokat hozott a január az amerikai numizmatikai árveréseken. Az árak és a licitálók száma is jelzi, hogy e tárgyak iránt nő az érdeklődés. Az új gyűjtők mellett a régiek a „piacfriss” érméket keresik, ezekkel szeretnék kiegészíteni kollekciójukat.

1792-es Birch Cent leütési ára 2,58 millió dollár

1792-es Birch Cent leütési ára 2,58 millió dollár

Rekordokkal záruló numizmatikai árverést tartott a Heritage aukciósház és a floridai numizmatikusok szövetsége januárban. 350 érmét árvereztek el, 26 millió dollár lett az összforgalom. Ez az esemény egyébként mindig az amerikai numizmatikusok legfontosabb aukciója, idén egy kiemelkedő gyűjtő, a fejlesztésekkel foglalkozó üzletember, Donald Partrick amerikai gyarmati érmékből álló kollekciójának elárverezése köré csoportosult. A Heritage aukciósház által több amerikai városban megrendezett érem- és pénzérme árverések forgalma összesítve meghaladta a 96 millió dollárt.
A Partrick gyűjteményből származott az az 1792-es vörös és barna színű Birch Cent elnevezésű érme is, amely 2,58 millió dolláros rekordáron kelt el.

A Birch Centet készítőjéről, a rézmetsző Robert Birchről nevezték el, nagyon ritka és különleges, mindössze tíz darab ismert belőle világszerte. Megvásárlója, Kevin Lipton, 12 éves kora óta gyűjt érméket, 17 éves kora óta velük való kereskedésből él, jelenleg egy numizmatikai boltot üzemeltet Beverly Hillsben

A Jankó Judit cikke a vg.hu-n folytatódik tovább

vg.hu

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.