“Minden arany, ami fénylik?” – Tóth Csaba előadása a Nemzeti Múzeumban

Az eMeNeM Szabadegyetem 10 alkalomból álló Ahogy volt… úgy volt? előadássorozatának február 17-i, “Minden arany, ami fénylik?” című előadását Tóth Csaba numizmatikus, a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának munkatársa tartja, felidézve az elmúlt korok pénzhasználati szokásait, és bemutatva a kassai aranykincs történetét.

Nemzeti Múzeum - A kassai aranykincs című kiállítás

Magyar Nemzeti Múzeum - A kassai aranykincs című kiállítás

A Szabadegyetem eheti előadásának apropóját a múzeumban február 1-je óta látogatható, A kassai aranykincs című kiállítás adja: a 2920 aranypénzből, három emlékéremből és egy 214 cm hosszú reneszánsz aranyláncból álló kincset rejtő rézdobozt 1935. augusztus 24-én találták Kassán, a Fő utcában álló Pénzügyigazgatóság épületének rekonstrukciója során, és most első alkalommal tekinthető meg Magyarországon.

Tóth Csaba numizmatikus a kiállításban tartott rövid vezetés után a pénzhasználat elmúlt évszázadainak gyakorlatát mutatja be, annak is utánajárva, hogy pontosan mennyibe is kerül  egy tízforintos. Akik meghallgatják az előadást, megismerhetik a pénzhamisítás szokásainak változásait, választ kaphatnak arra, hogy mitől számított egy érme hamisnak, és megtudhatják, kik voltak a leghíresebb hamisítók. De az is kiderül, milyen módszerekkel és büntetésekkel próbáltak védekezni a hatóságok a korabeli hamisítók ellen, és, hogy miként küzd ellenük ma a Magyar Nemzeti Bank.

Az előadás időpontja: 2011. február 17., csütörtök 16 óra, találkozó a múzeum előcsarnokában.

Helyszín: földszint, Római Lapidárium

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a muzeumpedagogia@hnm.hu email-címen.

Az Ahogy volt… úgy volt? a Magyar Nemzeti Múzeum eMeNeM Szabadegyetemének tízalkalmas ingyenes előadássorozata.

Magyar Nemzeti Múzeum

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.