Hatvanhét arany statérre bukkantak Nagy-Britanniában

Vaskori aranypénzeket találtak fémdetektor segítségével Nagy-Britanniában, a Cambridgeshire grófságbeli Kimbolton közelében.

A Kimboltoni kincslelet (fotó: Hunts Post24)

A Kimboltoni kincslelet (fotó: Hunts Post24)

Összesen hatvanhét arany statér, valamint egy negyed statéros pénzérme került napvilágra. A British Museum kincsleletnek minősítette a pénzérméket – olvasható az Archaeological News régészeti hírportálon. Ian Leins, a múzeum kurátora szerint a pénzérmék Kr.e. 30-40 táján kerültek forgalomba, ötven-hatvan évvel a római invázió előtt.

“A pénzforgalom egyik legkorábbi példái a brit szigeteken, a történelemnek az adott időszakból származó kevés tárgyi emlékei közé tartoznak – magyarázta a szakértő, hozzáfűzve, hogy a vaskori leletek igen ritkák. – Körülbelül ötvenezer vaskori pénzérme került eddig elő, ami soknak tűnhet, de ezeket több évszázad alatt találták. Az elmúlt tizenöt évben negyedmillió római kori pénzérmét tártunk fel.”

Bob Burn-Murdoch, a Cambridgeshire grófságbeli Norris Múzeum kurátora szerint a térségben, ahol a lelet napvilágra került, a vaskor vége felé három törzs torzsalkodott folyamatosan. “Háborús időkben az emberek, hogy biztonságban tudják vagyonukat, elásták aranyaikat” – jegyezte meg.

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.