Háromezer római rézpénz került elő Walesben

Háromezernél több harmadik századi római rézpénz került elő Walesben, Powys-grófságban. Az első kilencszáz pénzérmét egy amatőr kincskereső, a welshpooli fémdetektoros klub tagja fedezte fel, a többit régészek tárták fel – olvasható a BBC News hírei között.

Római érmék Walesből

Római érmék Walesből

A felfedezés helyét titokban tartják a régészek, akik mindössze annyit közöltek, hogy a lelőhely néhány kilométerre van az egykori Levobrinta római erődtől.

Chris Martin, a regionális régészeti szervezet archeológusa jelentősnek nevezte a leletet, amely bepillantást enged abba, hogy milyen lehetett az élet Walesben a római uralom alatt.

Adrian Simmons a welshpooli fémdetektoros klub tagja

Adrian Simmons a welshpooli fémdetektoros klub tagja

“Valószínűleg politikai és gazdasági instabilitás miatt áshatta el egy cserépedényben vagyonát az egykori tulajdonos, aki valamilyen ok miatt nem térhetett vissza a pénzért” – magyarázta Chris Martin.

A leletet Cardiffba, a Walesi Nemzeti Múzeumba szállították szakértői vizsgálatra, a bronzpénzek további sorsát később döntik el. Levobrinta római erőd a Kr.u. 2. század közepén épült, később a 3., majd a 4. században kétszer is átépítették.

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2018 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.