Az elsüllyedt hajó kincse- aranyrúd az S.S. Central America-ról

Kincset találni mindenki álma. Hajók ezerszámra süllyedtek el az idők során, néhány százat sikerült felkutatni, kincseit megmenteni. Az egyik legjelentősebb kincslelet amit valaha találtak az S.S. Central America-ról került elő. Az USA levél-, csomag-, és utasszállító gőzhajója 1857. szeptember 12-én süllyedt el egy óriási vihar következtében Észak-Karolina partjaitól nem messze. Szeptember 11-én 9-kor a legénység észlelte a szivárgást. Az utasok közreműködésével elindult a mentés, de  az 578-ból 426 utas, 38000 levél és több mint három tonna, érmékben, rudakban, darabokban, porban lévő arany süllyedt az óceán mélyére. Szeptember 12-én reggel teljesen elsüllyedt a hajó.

S.S. Central America

S.S. Central America

A kapitány, William Lewis Hendon is az óceánban lelte halálát.

A kapitány

A kapitány

Ebben az időben egy uncia arany 20.67 dollárral volt egyenlő. Ennél nagyobb aranykincs sosem veszett oda az idők során. Ez a rengeteg kieső arany gazdasági visszaesést hozott az Egyesült Államokban. A biztosításokat a New York-i bankok nem tudták kifizetni, üzemek, gyárak zártak be, gazdasági összeomlás szele érte el az USA-t. Az 1857-es pánik néven ismert a történet a közgazdászok körében. 

20 Dollár 1857 San Francisco

20 Dollár 1857 San Francisco

A hajó aranykincsei többek között a következőkből állt: 5200 db 1857-es évjáratú San Francisco-i veretű 20 dollárosból, amelyek a kaliforniai aranyláz termékei voltak; kis számú történelmi arany érme amelyek a vadnyugaton forogtak; számos magán kiadású arany érme, rúd, tömb is szerepelt a rakományban, amelyek a kaliforniai aranybányák állami engedélyezésű kiadásai voltak, mint a Blake & Co, Kellog & Humbert, Harris & Marchand. Ezek a tömbök meg voltak jelölve a bányatulajdonosok pecsétjével. A legnagyobb tömb a hajón Kellog & Humbert cége tulajdonában volt, súlya 933 uncia volt azaz majdnem 31 kg!  Az 1980-as években egy ambiciózus csapat felszínre hozta ezt a hihetetlen kincset. 1998-2000 között elárverezték több aukciós házon keresztül a darabokat. Múzeumok, magánbefektetők, gyűjtők tulajdonába kerültek.

Harris & Marchand aranyrúd 174.04 uncia

Harris & Marchand aranyrúd 174.04 uncia

A képen látható darab Harris & Merchand cég tulajdona volt, pecsétjén Marisville California felirattal és a “mindent látó szemmel”. Súlya 174.04 uncia azaz 5412.6 gramm, .942-es finomságú. A különlegességét az adja, hogy ezel a pecséttel csak ez az egy darab rúd volt a rakományban.  Most az ANA által szervezett World Money Fair-en kerül eladásra 2011. augusztus 16-20 között, a Stack’s közreműködésével, az ára 2.000.000 dollár.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2018 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.