Római kori ezüstpénzeket tártak fel Nagy-Britanniában

Huszonegy római ezüst denáriusból álló lelet került elő Anglia északi részén, a mai Bardon Mill mellett folyó ásatások során, ahol Vindolanda római erődöt tárják fel.

Az Antoninusok uralkodásának idejéből származó huszonegy római ezüst denárius

Az Antoninusok uralkodásának idejéből származó huszonegy római ezüst denárius

Az Antoninusok (Kr.u. 180-200) uralkodásának idejéből származó ezüstpénzek az egyik centurio (százados) szállásának padlója alól kerültek elő. A régészek szerint sokkal valószínűbb, hogy a pénzt az összeg tulajdonosa elásta, mintsem elveszítette. Nagy valószínűséggel egy személy megtakarításai lehettek, aki később képtelen volt valamilyen okból hozzájutni a pénzéhez – olvasható a Past Horizons honlapon.

A Kr.u. II. század vége felé a 21 ezüst dénárius jelentős összeg volt, a segédcsapatoknál szolgáló magasabb rangú tiszt éves fizetésének a tizedrészét tette ki. Értéke 2000-3000 fontnak (617 ezer-925 ezer forintnak) felelhetett meg.

A denáriusokat bőr erszényben áshatták el, ám a szerves anyag az elmúlt majd két évezred során megsemmisült. Az ezüstök elhelyezkedéséből a szakemberek arra következtetnek, hogy a denáriusok elásása után a pénzhez már nem nyúltak többé.

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.