Világrekord egy indiai érméért- 150.000 fontért kelt el a Spink aukcióján egy XVI. századi 5 Mohur

Az indiai Mughal Birodalom 5 Mohur címletű arany érméje, világrekordot jelentő 150.000 fontos áron lelt új tulajdonosra a Spink decemberi árverésén. Jalal ud-din Muhammad Akbar /1556-1605/, 5 Mohur-ja, az agrai verdéből, AH971-ből került árverésre. A becsült értékét szakértők 12-15000 font közé tették. A helyszínen számosan licitáltak, mellettük telefonos licitek is érkeztek, végül 150.000 fontért kelt el az érme.

5 Mohur

5 Mohur

Mikor ezt az érmét verték, 1564-ben Akbar már 8 éve volt a Mughal Birodalom uralkodója, bár még csak 20 éves volt. A fővárosban, Agrában verték az érmét. Akbar igyekezett függetleníteni magát erős tanácsadóitól, önálló és független uralkodó szeretett volna lenni. 1564-ben egy felkelés sikeres leverése, majd a nevéhez fűződő újraépített agrai erőd után új tanácsadókkal vette körül magát, beleértve új pénzügyminiszterét Todal Mal-t. Észak-Indiában újra bevezetésre került az arany Mohur, egy-tola /11.663g/ súlyban, Todar Mal korai fiskális és adminisztratív intézkedéseinek köszönhetően.

Ez az 5 Mohur történelmileg is igen fontos részét képezi a kornak, amely során a Birodalom elkezdte a nagyméretű és címletű érmék verését. Későbbi látogatók, mint Hawkins kapitány, aki bebocsátást nyert a Mughal-i kincstárba a 17. század elején, feljegyezték, hogy több mint 100.000 ilyen méretű, illetve még nagyobb aranypénzt halmoztak fel. Nyilvánvaló, hogy értékképzési, aranyfelhalmozási célja volt az ekkora méretű érmék kibocsátásának. A legnagyobb címlet az 1000 Mohur volt, közel 18cm széles, és több mint 12kg súlyú. A legnagyobb címletet az uralkodási évforduló kapcsán verhették. Külföldi diplomaták is kaptak a nagy címletű érmékből. A nagy példányszám ellenére nagyon kevés a fennmaradt példány, nyilván a későbbiekben beolvasztásra kerültek. A képen látható típusból, mindössze 5 fennmaradt példány ismert. Ebből három múzeumban van. A darab immár India Állam numizmatikai kollekcióját gyarapítja.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.