Ázsia és Európa között – fontos éremlelet Szibériában

Egyetemi hallgatókból és tyumenyi régészekből álló kutatócsoport végzett feltárásokat Oroszországban, a Tyumenyi régióban. Tobolszk piacterén, a Bazarnaja téren kincsleletre bukkantak, a 18-19. században földbe került érmékre találtak rá.

Érmek a leletből

Érmek a leletből

A pénzek külföldi és orosz kibocsátásúak voltak, ami élénk kereskedelemre utal az Ázsiaát és Európát összekötő területen – már évszázadokkal ezelőtt is. Találtak a téren állatok elhelyezésére szolgáló épületeket, pontosabban azok maradványait, kerámiákat és ruhákat is, egészen a 18. századig visszamenőleg.

Tobolszk fontos állomása volt az oroszok szibériai terjeszkedésének. Itt alakították ki az első “szibériai fővárost” is, a terület államigazgatásának ez volt az első orosz központja. A XVI. században alapított Tobolszk nem messzire fekszik Kasliktól, az egykori szibériai kánság egykori központjától.

Később Tobolszkban jelent meg az első szibériai újság, az első színház is a térségben. A több mint 90 ezres lakosságú város ma a Tyumenyi régióhoz tartozik. Tobolszk jelentősége csökkent, miután Szibériában egyre nagyobb területeket hódítottak meg az oroszok. Később több régióra osztották Szibériát, és Tobolszk csak a nyugati rész székhelye maradt. A XIX. század első felében aztán áthelyezték Omszkba a nyugat-szibériai “fővárost” is.

A tvkultura.ru beszámolója:

Forrás hvg.hu

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.