Vikingkori ezüstkincs került elő Gotland szigetén (video)

Több ezer ezüstérmét tartalmazó, bronzból készült vikingkori “malacperselyt” tártak fel a Balti-tengeren fekvő Gotland szigetén: svéd régészek szerint a 11. századi ezüstkincs fantasztikus leletnek számít. Az érmékre a sziget déli részén elterülő Rone község ásatási területén folytatott kutatás során találtak rá.

forrás: thelocal.se

forrás: thelocal.se


“Az egyik szakértőnk fémdetektorral vizsgálta át a területet, amikor a műszer valami hatalmasat jelzett” – mondta Per Widerström, a Gotland Museum munkatársa. A lelőhelyen korábban már számos kincsre bukkantak, köztük egy 1880-as években felfedezett híres leletre, amely mintegy hatezer darab 11. századi érmét rejtett.

A régészeti szempontból értékes terület idővel a fosztogatók és amatőr kincsvadászok célpontjává vált, ezért a helyi vezetőség úgy döntött, hogy a felszín alatt rejlő esetleges értékes régészeti leletek megvédése érdekében, átvizsgáltatja a térséget – olvasható a The Local című, Svédországról szóló híreket tartalmazó angol nyelvű hírportálon.

A mostani felfedezésről Widerström elmondta, “amit találtunk az egy bronzból készült, vikingkori csöbör tele ezüstérmékkel”. Az érmék egyikének előzetes vizsgálata szerint valószínűleg Németországban verték valamikor 1000 és 1040 között.

A röntgenfelvételek tanúsága szerint a 23 centiméter átmérőjű és nagyjából 17 centiméter mély “persely” valószínűleg több ezer érmét tartalmaz. “Nem mondhatjuk biztosra, mivel a röntgensugarak nem tudnak teljesen áthatolni az ezüstön, így nem kizárt, hogy más ezüsttárgyak is vannak benne, de egyelőre úgy tűnik, hogy csordultig tele van érmével ” – mondta a szakember.

Mint hozzátette: a lelet igazi különlegessége és egyben szokatlansága az épségben rejlik. Ennek az lehet az oka, hogy több mint harminc centiméterrel a felszín alatt pihent, és ennek köszönhetően nem esett áldozatául az elmúlt évszázadok mezőgazdasági munkálatainak.

A szakember vikingkori “malacperselyhez” hasonlította a leletet, amely méretéből adódóan a viking kereskedők piaci jelenlétének megszilárdulására utaló első jelek egyike lehet. Lars Sjövdrd múzeumigazgató szerint mindössze egyetlen érme is több ezer svéd koronát érhet.

Svéd video az esetről:

Térkép:


Nagyobb térképre váltás

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.