“Karl Radnitzky magyar vonatkozású érmei” – Bene Attila előadása elő közvetítésben

2012. április 17-én, kedden 18 órakor a Magyar Numizmatikai Társulat helyiségében Bene Attila tart előadást “Karl Radnitzky magyar vonatkozású érmei” címmel. Az előadást élőben közvetítik a Galileo Webcast honlapján, így azt bárki megtekintheti számítógépéről.

Karl Radnitzky ezüst érme (fotó: coinarchives.com)

Karl Radnitzky ezüst érme (fotó: coinarchives.com)

A képen látható míves ezüst érem az idősödő, a darab születésekor már 74 éves Karl Radnitzkyt (1818. nov. 16. Bécs – 1901. jan. 10. Bécs), az elismert éremművészt és mestervésnököt, a Hauptmünzamt vezető vésnökét, a Bécsi Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott professzorát, a Magyar Tudományos Akadémia, a budapesti és kolozsvári Magyar Nemzeti Színház és a Selmecbányai Bányászati Akadémia érmének alkotóját ábrázolja. Azt a nagy tudású és képességű művészt és tanárt, aki egykor az osztrák éremművészet egyik megújítójaként jelentős kultúrtörténeti szerepet töltött be, majd hosszú időre méltatlanul mellőzötté válva kicsi híján a teljes feledés homályába merült.

Az előadás ennek a napjainkban szinte “ismeretlen” alkotónak kíván emléket állítani, bizonyos tekintetben pedig elégtételt szolgáltatni azzal a nem titkolt céllal, hogy numizmatikusok – gyűjtők, kutatók, kereskedők, legyenek bár amatőrök vagy profik – de minden érdeklődő számára is összefoglalja és rendszerezze Radnitzky életművét. Külön is bemutassa közülük a szép számban készült magyar, illetve magyar vonatkozással bíró darabokat – mintegy 40 alkotást – s érmein keresztül egy kicsit megismertesse egy régmúlt, ám változatos, ma úgy mondanánk innovatív korszak emlékeit, alakítóit, nagyjait. Azokat a személyeket, intézményeket és dolgokat, amelyek valójában máig úgy befolyásolják minden-napjainkat, hogy ennek már csak igen-igen kevesek vannak tudatában.

A korábbi közvetítések anyaga letölthető az archívumból:

- Numizmatikai előadássorozat 2012 tavasz

- Numizmatikai előadássorozat 2011 ősz

- Numizmatikai előadássorozat 2011 tavasz

- Numizmatikai előadássorozat 2010 ősz

Magyar Numizmatikai Társulat
www.numizmatika.org

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.