Több ezer római kori ezüstérmét találtak Szófiában egy agyagedényben

Csaknem háromezer római kori ezüst pénzérmét találtak egyetlen agyagedényben egy Szófia központjában zajló régészeti ásatáson, a kincslelet példátlannak számít a bolgár főváros eddig történetében – írja a Sofiaglobe.com internetes oldal.

A lelet egy része

A lelet egy része (fotó: novini.bg)

A régészek a Szveta Nedelja téren zajló ásatások közben bukkantak a 2976 pénzérmét rejtő edényre, alig 100 méterre a kormánynak és az elnöki hivatalnak otthont adó épületektől. Szófia az egykori római közigazgatási központ (municipium), Serdica területén fekszik.

A kutatók szerint az érméket több mint egy évszázad alatt gyűjtötték össze, a legkorábbi a Kr.u. 69 és 79 között uralkodó Vespasianus császárt ábrázolja, míg a legkésőbbi a Gladiátor című filmből is ismert Commodust, aki Kr.u. 177 és 192 között állt a birodalom élén először társcsászárként, majd egyeduralkodóként.

Az agyagedényen olvasható egy bizonyos Selvius Callistus neve (fotó: novini.bg)

Az agyagedényen olvasható egy bizonyos Selvius Callistus neve (fotó: novini.bg)

A gyűjteményben az összes Antoninus-dinasztiába (Kr.u. 96 – 192) tartozó római császár idejéből találhatóak uralkodói arcképekkel díszített érmék, emellett a dinasztia több női tagját – például Commodus feleségét, Bruttia Crispinát – ábrázoló fémpénzek is előkerültek az agyagedényből. Az Antoninus-dinasztia idejére tehető Serdica városának felemelkedése, amely a dákok legyőzéséről is ismert Traianus császár (Kr.u. 98-117) uralkodása alatt vált helyi közigazgatási központtá.
Az agyagedényen olvasható egy bizonyos Selvius Callistus neve, a régészek szerint a görög felmenőkkel rendelkező római polgár lehetett az érmegyűjtemény utolsó tulajdonosa.

“Ez az első ilyen nagyszabású felfedezés, amely egy tervezett ásatás részeként történt” – nyilatkozta Jordanka Fandakova, Szófia főpolgármestere, hozzátéve, hogy az ország kulturális és történelmi örökségének megőrzése érdekében sokat fektettek régészeti feltárásokba az elmúlt években, a lelet megtalálása ennek az erőfeszítésnek is köszönhető.

Az érméket jelenleg a Bolgár Tudományos Akadémia régészeti intézetében őrzik, a közönség a leletegyüttest szeptember 17-től tekintheti meg a Szófiai Történeti Múzeumban.

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2023 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.