Az uralkodó aki csak érméről ismert – Skostokos a kelta király

Leírás: Trák-kelta tetradrachma i.e. 3. század közepe. Verde: Aenos, Lysimachos tetradrachmáinak stílusában. Előlap: diadémes Nagy Sándor fej jobbra, hátlap: Athéna trónon ül balra, kezében dárda, jobb kezén Niké, aki a király nevét koronázza meg, bal keze pajzson nyugszik. Körirat: BASILEOS LYSIMAXOY SKOSTOKOY.

Skostokos

Skostokos

Történelmi háttér: Időszámításunk előtt 78-ban a kelták elfoglalták Trákiát /ma Bulgária/, és királyságot alapítottak Tylis néven, amely több mint 60 évig tartott. Trák mintára készült ezüst tetradrachmáikat Aenosban /ma Enez, Törökország/, bronz érméiket Kabyle-ben /ma Yambol, Bulgária/ verték.

Skostokos kizárólag érmékről ismert uralkodó, a tylis-i kelta királyságból. Semmilyen más írott, vagy régészeti forrásból sem ismert. Ezüst illetve bronz pénzei Aenosból és Kabyle-ből is vannak. Feltételezik, hogy Skostokos, vagy az apja azon kelta harcosok közé tartozott, akik Delphi kifosztása után keletre, Trákiába költöztek. Egyes kutatók szerint kortársa volt a trák királynak, Lysimachosnak /i.e. 381-323/, mások szerint II.Philipnek Makedónia királyának volt a kortársa. Az utóbbi időben az érméi alaposabb vizsgálata után uralkodásának legkorábbi időpontját az i.e. 3.század közepére teszik. Skotokos származása a mai napig nem tisztázott. Egyesek szerint trák, mások szerint szkíta, de természetesen a kelta származás a legvalószínűbb. A neve erre utalást is ad. Két kelta szóból összeáll a név: succos- azaz disznó, és toccos- azaz farpofa. „Disznófar” nem felemelő név egy uralkodónak, de egyáltalán nem szokatlan a kelta nevek között. Hasonló nevek akadnak: Tincomarus- „nagy hal”; Tasciovanos- „borzok gyilkosa”; Cunobelin –„Belenos kutyája”. Malacnevek, mint Succus, Sucio, Socco, Succius, Succamo, gyakoriak voltak a gall területeken, amely a kelták disznók iránti vonzódását is bizonyítja. Rituális lakomákon mindig disznót ettek. A disznó „hátsója”, az állat legfinomabb része különös becsben állt a keltáknál, mint azt Diodorus Siculus megírta. Dr Robert Forrer szerint Skostokost a gall-trák királyal Cavarusal teszi egy időbe, a gall kelták trákiai inváziója /i.e.280/ utáni királyok utódjának-követőjének tartja.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2023 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.