Szerdán kezdődik a IX. Numizmatika és Társtudományok Konferencia Szegeden

A soron következő, IX. Numizmatika és Társtudományok Konferencia Szegeden a Fekete házban kerül megrendezésre október 5-7. között.
A konferencia részletes programja elérhető a Magyar Numizmatikai Társulat honlapján.

VIII. Numizmatika és a Társtudományok Konferencia kötet (szeged.hu)

VIII. Numizmatika és a Társtudományok Konferencia kötet (szeged.hu)

A csillagászat és az éremtan kapcsolatát, a szegedi középkori pénzverés kérdéseit, a bányapénzek hétköznapi használatát és a Szent György rendhez fűződő kitüntetések eredetét is megismerhetik az érdeklődők a VIII. Numizmatika és a Társtudományok Konferencia előadásainak anyagából szerkesztett, a Móra Ferenc Múzeum közreműködésével megjelentetett kötetből.

A kötet 18 tanulmánya széleskörűen mutatja be a numizmatikát és társtudományait: a csillagászattól kezdve a számítástechnikán, közgazdaságtanon és kitüntetéstanon keresztül egészen az irodalom- illetve művészettörténetig találhatunk értekezéseket a 2009-ben megrendezett konferencia gyűjteményében.

Az olvasók megtudhatják, milyen fontos szerepet töltött be a csillagászat a pénzverésben: a római érméktől a középkori dénárokon keresztül mutatja be a szerző a csillagászati ábrázolások változásait, átalakulását. A csillagászat mellett az úgynevezett bányapénzekről is szól a kötet, melyekkel a bányászok könnyű elvándorlását, kóborlását gátolták meg a régi időkben.

A tanulmányokból kiderül továbbá, hogyan zajlottak a 17. századi financiális spekulációk, hogyan gondolkodott Mikszáth Kálmán a dualizmus korának pénzügyeiről, a papírbankók megjelenéséről, vagy milyen jellemzőkkel bírtak az orosz Szent György rendhez tartozó kitüntetések. Lapis András szegedi éremművész az emlékérmek megszületésének folyamatába vezeti be az olvasót: írásából kiderül, miért kellett 25 évig a fiókban lapulnia annak a Haydn éremnek, melyet végül 2009-ben jelentettek meg.

A kötet a Móra Ferenc Múzeum, a Magyar Numizmatikai Társulat, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének közös kiadásában, az NKA támogatásával jelent meg.

Móra Ferenc Múzeum, Csongrád Megyei Múzeumok

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.