Pun érméket találtak a Földközi-tengerben

Egy egész hajónyi ókori pénzt találtak a Földközi-tengerben, a dél-olaszországi Pantelleria sziget partjainál. A karthágói eredetű, Kr.e. harmadik századra datált kincsért most is harc folyik, csakúgy mint az ókorban.

A pun pénzek

A pun pénzek

Egyenként halászták ki azt a több mint 3500 darab ókori pénzérmét a tengerből, amelyet pénteken mutattak be a Szicília és Tunézia között fekvő szigeten tartott sajtótájékoztatón. A Pantelleria Ricerche nevű, régészekből és búvárokból álló kutatócsoport tagjai tudták, merre kell keresni: számos más tárgy, közöttük amforák is előkerültek már a tengerből.

Az értékes zsákmány azonban bennünket is meglepett – mondta a keresést vezető Francesco Spaggiari. A pun pénzek Cala Tramontana öblében, a parttól húsz méterre levő sekély vízben hevertek, korukat a Róma és Karthágó közötti harcok idejére, a i.e. 254-217 közötti évekre datálják.

Tanit istennő ábrázolása az egyik érmén

Tanit istennő ábrázolása az egyik érmén

Az első feltételezések szerint a pénzt egy elsüllyedt karthágói hajó szállította, talán a rómaiak ellen harcoló szigetlakók finanszírozására: ezt erősíti meg, hogy az érmék mind egyformák. Ha kereskedők pénze lett volna, az érmék különböznének egymástól. Így viszont egyszerre verték őket a korabeli, más pún érméken is látható ábrázolással. Egyik oldalon Tanit istennő balra fordított arcéle látszik hajában búzakalász-koszorúval, az érme másik oldalán jobbra tekintő lóprofil, jogarral és csillaggal.

Pantelleria a helyszínen kívánja őrizni a régészeti leletet, de Szicília tartomány máris jelezte, hogy igényt tart a felségvizeiben talált zsákmányra. – Nem adjuk, a miénk, készek vagyunk mi is harcolni értük – hangoztatta Spaggiari.

A Pantelleria Ricerche kutatócsoport videója az érmék válogatásáról:

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2019 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.