„Bibó István” emlékérme

A Magyar Nemzeti Bank 5000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsátott ki Bibó István születésének 100. évfordulója alkalmából.

Bibó István 5000 forintos címletű ezüst emlékérme

Bibó István 5000 forintos címletű ezüst emlékérme


Az emlékérme előlapját Szabó György tervezte. Az emlékérme előlapjának szélén, felső köriratban a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG” felirat, alatta két vízszintes sorban az „5000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. Az emlékérme szélén, a „FORINT” felirattól balra a „BP.” verdejel, jobbra a „2011” verési évszám található. Az előlapot két részre osztó vízszintes vonal alatt, a középmezőben hat vízszintes sorban Bibó István 1956. november 4-én közzétett nyilatkozatából a következő idézet olvasható: ”MAGYARORSZÁG NÉPE ELÉG VÉRREL ADÓZOTT, HOGY MEGMUTASSA A VILÁGNAK A SZABADSÁGHOZ ÉS IGAZSÁGHOZ VALÓ RAGASZKODÁSÁT.” Az idézet alatt, középen a „BIBÓ ISTVÁN” felirat olvasható. Az emlékérme szélén, középen lent az előlapot tervező Szabó György tervezőművész mesterjegye látható.

Az emlékérme hátlapját Fritz Mihály tervezte. Az emlékérme hátlapján, a középmezőben Bibó István portréja látható. A portrétól jobbra, három vízszintes sorban a „Bibó”, az „István” és az „1911-1979” felirat olvasható. Az emlékérme jobb szélén a hátlapot tervező Fritz Mihály tervezőművész mesterjegye látható.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett.

Az emlékérméből 6000 darab készíthető, különleges – ún. proof – technológiával.

A „Bibó István” emlékérme 2011. augusztus 8-tól, hétfőtől vásárolható meg a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu).

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.