Liszt Ferenc 50 000 forintos címletű arany emlékérme

A Magyar Nemzeti Bank 50 000 forintos címletű arany emlékérméket bocsátott ki Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Az emlékérméből a „hagyományos” 2 dukát súlyú mellett kétszeres súlyú, ún. piefort változat is készült, utóbbit szélfelirat díszíti. Az emlékérmével a jegybank a 19. század egyik legjelentősebb zongoraművészének és zeneszerzőjének emléke előtt tiszteleg.

Liszt Ferenc 50.000 forintos címletű arany emlékérme

Liszt Ferenc 50.000 forintos címletű arany emlékérme

Az emlékérmét Soltra E. Tamás tervezte. Az emlékérme előlapjának szélén, felső köriratban a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG”, alsó köriratban, egy-egy pont között az „50 000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. A középmezőben, fent egy felnyitott zongorafedél ábrázolása látható, balra a vízszintesen elhelyezett „BP.” verdejellel, jobbra a szintén vízszintesen elhelyezett „2011” verési évszámmal. A zongorafedél ábrázolása alatt a Rákóczi-induló kottája részletének ábrázolása látható, alatta a „Rakoczy Marsch” felirat olvasható, Liszt Ferenc kézírása szerinti formában.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben Liszt Ferenc fiatalkori portréja látható. A portrétól jobbra, egymás alatti vízszintes sorokban Liszt Ferenc aláírása és az „1811-1886” felirat olvasható. A portrétól balra Soltra E. Tamás tervezőművész mesterjegye látható.

Az ún. piefort változatú emlékérme szélén a „MAGYAR HAZÁMNAK HŰ FIA: LISZT FERENC” szélfelirat olvasható, amelyet egy díszítő motívum zár le.

Az emlékérme mindkét változata 986 ezrelék finomságú aranyból készült és átmérője 22 mm. A szélfelirat nélküli emlékérme súlya 6,982 gramm, széle sima, az ún. piefort változat kétszeres súlyú, 13,964 gramm, széle szélfelirattal ellátott.

Az emlékérméből 5000 darab, a szélfelirattal ellátott dupla vastag emlékérméből 1500 darab készíthető, különleges – ún. proof – technológiával.

MNB

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.