Nagy-Britannia egyik legnagyobb római érmeleletére bukkantak

Nagy-Britannia egyik legnagyobb, több millió font értékű római kori érmeleletét fedezték fel fémdetektoros amatőr kincskeresők.

A Brendon Hill-i érmekincs

A Brendon Hill-i érmekincs

Jethro Carpenter (43 éves) és barátja Mark Gilmore (47 éves) a 3874 darab római érmére Anglia középnyugati részén – Worcestershire megyében – egy vaskori erődítmény maradványainál találtak rá. A worcestershire-i megyei vezetést és egy törvényszéki szakértőt is értesítették a leletről, annak lehetséges régészeti jelentősége miatt.

Az érmelelet

Az érmelelet

“Azon túl, hogy rendkívül értékesek is lehetnek, ezek az érmék mindenekelőtt történelmi emlékek, amelyek feltárhatják a múltat” – mondta Roger White, a Birminghami Egyetem római korral foglalkozó szakértője. “Brendon Hill nem volt római gócpont, közvetlenül két törzs települése között húzódott” – fejtette ki. A rómaiak alapította közeli Worcester viszont a vas- és fémverés egyik központja volt.

Részlet a kincsből

Részlet a kincsből

A szakértő szerint több oka is lehetett annak, hogy elásták a kincset. A nagy mennyiségű pénzérme elföldelése néha vallási rituáléra – az isteneknek tett felajánlásra – utalhat, de lehet, hogy egy bajba keveredett személy féltette pénzét, vagy egyszerűen el akarta rejteni azt a kötelező beolvasztás elől – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.


View Larger Map

A fémdetektoros amatőr kincsvadászok 2009 óta várnak az újabb “nagy fogásra”. Akkor két szerencsés férfi a valaha előkerült legjelentősebb angolszász kincsleletet ásta ki a közép-angliai Staffordhsire grófság egyik mocsaras területén. A VII. századból származó kincs aranyból és ezüstből vert, sok esetben drágakőberakással díszített katonai felszerelésekből állt. Az öt kilogrammnyi arany tárgy és 2,5 kilogrammnyi ezüst lelet felfedezésével fejenként 1,6 millió font ütötte a megtalálók markát.

Később nagy méretű adománygyűjtő kampány révén sikerült elérni, hogy a staffordshire-i kincsleletet megtalálási helye közelében, két közép-angliai múzeumban helyezzék el.

Jethro Carpenter nyilatkozik a BBC-nek:

MTI alapján Numismatics.hu

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.