Kincslelet egy kétezer éves kutya maradványai mellett

Kétezer éven át őrizte a “rábízott” kincsleletet a hűséges eb, amelynek maradványai az angliai Leicestershire grófságban, Hallatonban kerültek elő.
Az ötezer arany- és ezüst pénzérmét tartalmazó vaskori kincsleletet 2000-ben tárták fel a településen.

A több mint 5000 darabos Hallaton kincs

A több mint 5000 darabos Hallaton kincs

A kincset valamikor Kr.u. 1 és 50 között áshatták el az árokkal körülhatárolt területen, a kutyát pedig a “védmű” bejáratánál temették el. Csontvázát most rakták össze, hogy kiállíthassák a Harborough Múzeumban, ahol a kincsleletet is őrzik – olvasható a This is Leicestershire online kiadásban.

Az eb méretéből kiindulva feltételezik, hogy farkaskutyáról vagy retrieverről van szó. A szakemberek véleménye szerint a kutyát feláldozták, hogy őrizze a kincseket a rablóktól.  Erre utal, hogy az állatot úgy helyezték el, hogy “szemmel tarthassa” a rábízott értékeket.

A 2000 éves kutya maradványai

A 2000 éves kutya maradványai

A kutyát egy másik eb fölé temették el, nyilván úgy vélték, hogy az előző “őrszem” valamilyen ok folytán “elerőtlenedett”, ezáltal alkalmatlanná vált a rábízott feladatra, így erősítést biztosítottak számára.

A Hallaton kincs  magában foglalja a legrégebbi római érmet amit valaha találtak Nagy-Britanniában.

Római ezüst denarius  i.e. 211-ből

Római ezüst denarius i.e. 211-ből

Az ezüst denarius  i.e. 211-ben készülhetett, az előoldalán Róma női istenség látható rajta jellegzetes sisakjában míg a hátoldalon a mitikus ikerpár, Castor és Pollux vágtázó lovakon szerepel.

MTI híre alapján Numizmatika.hu

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.