Saját tallérja lesz a Rábaköznek

Az év második felében tervezik forgalomba hozni a Rábaköz saját “pénzét”, a tallért. A több mint hatvanezer lakosú térség a kékfrankot használó soproniakkal is együttműködik.

A hatvanezernél is több lakosú térség saját pénzhelyettesítő utalványának kibocsátója az első ilyen hazai rendszert, a soproni kékfrankot megszervező Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet lesz, a két fizetőeszközt pedig egymás működési területén is elfogadják – közölte.

20.000 Kfr - Liszt Ferenc (kekfrank.hu)

20.000 Kfr - Liszt Ferenc (kekfrank.hu)

A rábaközi tallér kibocsátásával a helyi pénzforgalom felgyorsítása, a tőke helyben tartása a céljuk. Arra is számítanak, hogy a rábaközi fizetőeszköz egyfajta turisztikai attrakcióvá is válik. Hozzátette: korábban önálló kibocsátásban gondolkoztak, de a soproni partnerrel egyeztetve felismerték, hogy az együttműködés mindkét fél számára jelentős előnyöket hordoz.

A Kékfrankot már Ausztria egyes helyein is elfogadják, a későbbi tervekben nemcsak a rábaközi bővítés szerepel, a szervezők a Csallóközre is kiterjesztenék a működtetést.

A Tallér kibocsátója az a bank lesz, amely a Kékfrank felett is bábáskodik, tehát úgymond egy “jegybank” és két valuta lesz a környéken.

A rábaközi tallér tájegységi karakterének minél jobb kihangsúlyozása érdekében egyesületük ötletpályázatot hirdet. A Rábaköz helyi “pénze” – hasonlóan a forinthoz – 500, 1000, 2000, 5000, 10 000 és 20 000 talléros címletekben kerül majd forgalomba. Ezeken a címleteken markánsan meg kívánják jeleníteni tájegységük emblematikus értékeit. Ezek lehetnek személyek, épületek, táji, természeti értékek, szobrok, műalkotások, az egyediséget hangsúlyozó tájtermékek, a néprajz , a népművészet tárgyi emlékei, stb. A fenti kategóriákra vonatkozóan várnak ötletleírásokat magánszemélyektől (gyermekek, fiatalok, felnőttek), intézményektől, iskoláktól, civil és non-profit szervezetektől, közösségektől, egyházaktól, vállalkozásoktól, önkormányzatoktól. Az ötletek egységes kezelhetősége érdekében az érintettek egy ajánlólapon keresztül tehetik meg javaslatukat.
További információk ezen az oldalon olvashatóak.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.