Kétmilliárd forintnál is több aprót nem váltottak vissza

Napra pontosan három éve nem használjuk az egy- és kétforintosokat. A Nemzeti Bank adatai szerint az ennek köszönhető megtakarítás évente 3,5-4 milliárd forint. Az embereknél azonban még mindig több mint 2 milliárd forint értékben lehetnek érmék a zsebekben, pénztárcákban.

Kivont egy- és kétforintosok

Kivont egy- és kétforintosok

Három évvel ezelőtt, 2008. március 1-jén kivonták a forgalomból az egy és kétforintos érméket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kezdeményezésére. Az indoklás szerint ezeket az aprópénzeket egyre kevésbé használták az emberek, az érmék nagy része elkallódott, így aktívan nem is vettek részt a készpénzforgalomban. Mivel a fémek világpiaci ára is magas szintre emelkedett, az érmék gyártatása jelentős többletráfordítást okozott a közpénzből gazdálkodó jegybank, és így az egész ország számára.

A kivonás óta az erről alkotott törvényben rögzített kerekítési szabályokat kell alkalmazniuk a kereskedőknek és szolgáltatóknak. A jegybank kérésére 2008-ban készült felmérés eredményei szerint az emberek 90 százaléka egyetértett a kivonással. A válaszadók 85 százaléka nem félt attól, hogy saját anyagi helyzetét rontani fogja a két érme megszűnése, 10 százalékuk egyenesen pozitív változást remélt.

Három évvel később, 2011-ben a Független Hírügynökség kérdésére az MNB sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy az egy- és kétforintos érmék 2008-as bevonásának köszönhető megtakarítás évente 3,5-4 milliárd forint. Ebből 1,5 milliárd forint az MNB-nél jelentkező gyártási, raktározási, feldolgozási és egyéb költségmegtakarítás, míg 2-2,5 milliárd forint a jegybankon kívül eső, vagyis a kereskedelemben, a banki szektorban, a postán és lakosságnál történő megtakarítás.

Az MNB az eddig visszaáramlott érméket nemzetközi pályázaton fémhulladékként értékesítette. Az így kapott 1,2 milliárd forintos árbevétel a jegybank eredményét növelte, vagyis ez is hozzájárult az adófizetők terheinek csökkentéséhez. Az MNB adatai szerint 846 millió darab egyforintos és 663 millió darab kétforintos még mindig lehet az embereknél. Ezek összértéke 2 milliárd 172 millió forint.

Az érméket 2013. február 28-ig lehet törvényes fizetőeszközre átváltani a nagyobb postákon, hitelintézetekben, illetve a Magyar Nemzeti Banknál.

Hírszerző/FH

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.