Egy 17. századi kereskedelmi központ maradványaira bukkantak

Egy 17. században alapított kereskedelmi központ maradványait fedezték fel a régészek az észak-írországi Dunluce kastély romjai mellett, díszes gyűszűk és csattok, korabeli táblajátékok, valamint I. Erzsébet és I. Károly (16-17. század) korából származó borosüveg, és pénzérmék darabjai kerültek a felszínre.

Dunluce kastély

Dunluce kastély

Az új felfedezésnek hála a szakemberek értékes információkkal gazdagodhatnak az egykor nyüzsgő és virágzó Dunluce városában élő emberek vásárlási és kereskedelmi szokásairól. Az észak-írországi kastély szomszédságában felfedezett település volt egykor a régió legnagyobb kereskedelmi központja, ám az 1641-es angol forradalmat követően hanyatlásnak indult.

A régészek az elmúlt évek ásatásai során fedezték fel a kereskedelmi központot, és tavaly egy középkori csarnokot is feltártak a kastélyban, amelynek első hivatalos tulajdonosa a kelta McQuillans család volt, akiket az 1550-es években fosztottak meg hatalmuktól a McDonalds klán tagjai.

A viharos történelmű Dunluce kastély melletti várost 1607-1608-ban alapította Randal McDonald, és kizárólag skót származású kereskedők laktak benne. A mostani ásatások során csontból készült fésűk, ruhakötők, díszes gyűszűk és csattok, korabeli táblajátékok, valamint I. Erzsébet és I. Károly (16-17. század) korából származó borosüveg, és pénzérmék darabjai kerültek a felszínre.

“Még egy valószínűleg hárfa hangoláshoz használt bronz tűt is találtuk, tehát úgy tűnik, hogy zenészek is gyakran megfordultak itt és szórakoztatták az embereket. Igazán jó élete volt az ittenieknek” – idézte Rhonda Robinsont, az észak-írországi környezetvédelmi hivatal régészét a belfasttelegraph.co.uk hírportál.
A műtárgyak egy részét húsvétkor nézhetik meg az érdeklődök a kastély Régészeti termének megnyitását követően.

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2023 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.