Egy különleges sportérem 1913-ból

1913.IX.21. dem Sieger, azaz a győztesnek. Au /900/ 35mm, 15.61g
Ez a felirata annak a sportéremnek melyet a bécsi Morgen című lap által felajánlott kupa győztese kapott. A Monarchia két legnépszerűbb csapata közötti mérkőzésre felajánlott kupa mellé a 11 játékos kapott egy-egy aranyérmet.

FTC 1913

Korabeli tudósítás a Sporthírlapból: Gyönyörűek az FTC csapata által megnyert FTC-Rapid-mérkőzés aranyérmei. Az ötkoronás nagyságú érmek egyik oldalán ideális férfialak, a másik oldalán: „Dem Sieger Rapid—FTC IX/21. 1913. fölirás olvasható. Az érmek darabja körülbelül 40 koronába került
Az első mérkőzésre Bécsben került sor mely döntetlenre végződött. A visszavágóra a Rapid a legjobb összeállításában állt fel, melyre 1913. IX.23-án az Üllői úton került sor.
A Ferencváros a következő összeállításban lépett pályára: Fritz – Rumbold, Payer – Weinber II., Kiss B., Blum – Weisz F., Tóth-Potya, Pataki M., Schlosser, Borbás.
jelenet a meccsről
A bécsiek remekül játszottak, már-már a kezükben volt a kupa, mivel 9 perccel a vége előtt 4-2-re vezettek. A Fradi azonban remek hajrával egyenlített, majd a hosszabításban 6-4-re kerekedett felül. A gólszerzők: Borbás(2), Schlosser(1), Payer(1), Pataki M.(1), Tóth-Potya(1).

Az előre legyártott érmeket és a kupát a bécsi lap a győztesnek utólag elküldte.

A Morgen serleg

>A serleg ma is a Fradi múzeum dísze, az éremből azonban a képen látható egyetlen példány maradt meg a tizenegyből!

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.