Árpád- és középkori kincsek kerültek elő a föld mélyéről

Különleges, értékes Árpád- és középkori leletekre bukkantak a régészek Lakitelek határában, a falut védő gát építése közben.

Egy Árpád-kori és egy középkori falu részlete került elő a gát nyomvonalán (baon.hu)

Egy Árpád-kori és egy középkori falu részlete került elő a gát nyomvonalán (baon.hu)


Az ősszel kezdték el és most folytatják a régészek az ásatásokat a gátépítés nyomvonalán. Ennek eredményeként egy Árpád-kori és egy középkori falu részlete került elő. Wilhelm Gábor régészeti koordinátor, a kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa elmondta, hogy az Árpád-korból találtak egy kemencés házat, illetve több középkori felszíni ház került elő, kemencével, jelentős számú vaseszközzel, kerámiával. A legszebb leletük – amire még az ősszel bukkantak rá – egy ametiszt köves női aranygyűrű. Egy ilyen tárgy ritkaságnak számít a korabeli falusias településeken, a 12-13. század fordulóján.

A legszebb lelet egy ametiszt köves női aranygyűrű

A legszebb lelet egy ametiszt köves női aranygyűrű

A mostani feltárás során előkerült egy aranyozott szíjszorító bronz veret. A régész szerint most azokat a tárgyakat találták meg, amelyek tavaly nem kerültek elő a korabeli faluból, így kiegészítik egymást a leletek. Az ősszel főleg 12-13. századi veretek jöttek elő, most a 13. századból előkerült IV. Bélának egy brakteátája (olyan lemezpénz, amelynek csak az egyik oldalán van éremkép), I. Ulászló és Hunyadi Mátyásnak egy-egy pénzverete, amely szépen datálja a középkori falun életét.

Számos olyan eszközt is feltártak, amely megerősíti a korabeli forrásokat: a területen komolyabb lótartás és szőlőművelés volt. Négy sarkantyúhoz tartozó töredék került elő, melyből kettő tarajos és a XIV. századra tehető. Előkerült egy zabla, két patkó töredék, illetve több szőlőmetsző kés is, ami korabeli szőlőművelés tényét erősíti meg.

– A letelepedés első nyomai a 11. századtól figyelhetőek meg a lelőhelyen – árulta el Wilhelm Gábor. – Az eddigi feltárás során úgy tűnik, hogy ez a terület egészen a 16. századig lakott volt. Valószínűleg a 15 éves háború török pusztításai vetettek véget a falubeli életnek. A település elhelyezkedése és az előkerült leletanyag alapján elképzelhető, hogy a korabeli forrásokból ismert Felsőalpár nyomait sikerült azonosítanunk. A feltárás során szerencsére egy hosszabb életű település nyomaira találtunk rá.

Baon.hu – Szentirmay Tamás

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.