Aranykincsre bukkantak pezsgőgyári munkások egy francia faluban

Hétszázezer euróra – 204 millió forintra – becsült aranypénzt találtak munkások a múlt héten a Lanson francia borászati konszern egyik épületében az északkelet-franciaországi Les Riceys nevű faluban. A 479 érmére egy felújítás során bukkantak, és az értékük felét feltehetően a pezsgőgyár munkásai kapják meg.

A megtalált aranyérmék a francia pezsgőgyárban

A megtalált aranyérmék a francia pezsgőgyárban

Az Alexandre Bonnet pezsgőgyár munkásai éppen felújítási munkákat végeztek, amikor az épület plafonjából kis zsákok potyogtak le. A gerendák közé elrejtett zacskók mindegyikében 50 darab húszdolláros aranyérme volt. Összesen 479 érmét találtak, azaz 17 kilónyi aranyat, amelynek az értéke a cég közleménye szerint meghaladja a 700 ezer eurót.

Az érmék ismertek a gyűjtők körében; 1851 és 1928 között verték őket, ami arra enged következtetni, hogy a kincs az 1930-as évekből származhat – közölte a konszern. “Lehetséges, hogy az amerikai szesztilalom ideje alatti exporttal kapcsolatosak, elképzelhető, hogy készpénzzel fizettek a bor és más alkoholos italok fogalmazásának tilalma idején” – mondta Philippe Baijot, az Alexandre Bonnet elnök-vezérigazgatója.

A kincset egy bank páncéltermébe szállították. Feltehetően felerészt a megtaláló munkásokat, felerészt pedig az épületet 1981 óta birtokló pezsgőgyárat illeti meg.

Itt találták meg a kincset

Itt találták meg a kincset

Elképzelhető, hogy a Lanson konszernhez tartozó pezsgőgyár, amely éppen legújabb különleges cuvée-jének keresett nevet, a champagne-i hagyományok szellemében, amely szerint a különleges házasított borok rendkívüli eseményeknek állítanak emléket, a Rejtett Kincs (Trésor Caché) nevet adja új termékének.


Nagyobb térkép

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2022 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.