A keresztes lovagok aranyát tárhatták fel Izraelben (video)

A keresztes lovagok elrejtett aranyát találhatták meg Izraelben a Tel-Avivtól 25 kilométerre északra lévő középkori erőd feltárásai során.

A törött cserépedény, amelyben 108 aranypénzt rejtettek el

A törött cserépedény, amelyben 108 aranypénzt rejtettek el

A XIII. századi tengerparti vár a Máltai Lovagrendé volt. A keresztes lovagok egyik legfontosabb szentföldi erődítményét 1265 márciusában I. Bajbarsz mamlúk szultán támadta meg, és negyven napi ostrom után elfoglalta. A várat lerombolták, a hely elnéptelenedett.

Az erőd feltárásai három éve kezdődtek. Egyebek közt ostromgép, valamint nyílhegyek százai kerültek elő, de találtak az izraeli régészek használati tárgyakat és üvegedényeket is.

A padlózat alól került most elő egy törött cserépedény, amelyben 108 aranypénzt rejtettek el: ebből 93 négygrammos, 15 egygrammos pénzérme. A pénzeket 250 évvel a kincs elrejtése előtt, Egyiptomban verték, a lelet értékét százezer dollárra becsülik a szakértők.

A pénzeket 250 évvel a kincs elrejtése előtt, Egyiptomban verték

A pénzeket 250 évvel a kincs elrejtése előtt, Egyiptomban verték

Az izraeli régészek szerint az erőd parancsnokai rejthették el a kincset, hogy az arany ne kerüljön a várat ostromló mamlúkok kezébe. “Nagy valószínűséggel egy sérült cserépedénybe dugták az aranypénzeket, majd homokkal megtöltötték, és a padlózat alá rejtették. Úgy gondolták, ha valaki megtalálja is, értéktelennek véli az edényt, és nem fordít figyelmet rá” – mondta Oren Tal, a Tel-avivi Egyetem régészprofesszora.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.