A hónap pénze- Vespasian denár

A hónap pénze: Divus Vespasian denár, Titus alatt 79-81 között. Előlap: DIVVS AVGVSTVS VESPASIANVS, babérkoszorús mellkép jobbra. Hátlap: EX SC, hajtó nélküli quadriga, hátul templom modellje, rajta quadriga két Viktóriával. RIC 361.

vespasian denár
A rómaiak győzelmével végződött 66-70 közötti zsidó háború hosszú időn keresztül a római propaganda által favorizált téma volt, igy érméken keresztül is dicsőitették Róma nagyaságát. Már Vespasianus életében is számos kiadást ért meg a hires ‘JUDAEA CAPTA’ sorozat amely minden érme tipuson szerepelt. Vespasian a júdeai háborút megelőző időszakban, 55 évesen a visszavonulás gondolatával foglalkozott. Nero Vespasiant bizta meg a felkelés leverésével és kinevezte Judaea helytartójává.

Idősebbiek fiával, Titussal együtt indult a felkelés leverésére. 68 közepére a tartomány nagy részét kézben tartotta, Jeruzsálem és néhány kisebb erőd kivételével. Mikor megtudta, hogy Nero öngyilkos lett, leállitotta Jeruzsálem ostromát és Galba trónralépését elismerte. A polgárháborús időszak egymást gyorsan váltó uralkodói /Galba, Otto, Vitellius/ idején Vesapsian Sziria, Egyiptom és Pannonia helytartóinak támogatásával magához ragadta a hatalmat. Az egyik Pannoniai légió parancsnoka, Primus saját szakállára bevonult Rómába és a szenátus megerősitette Vespasian trónralépését.

Vespaian Titust Judaea-ban hagyta a felkelés leverésére. Titus Jeruzsálem elfoglalása után, 70 októberében visszatért Rómába ahol hatalmas ünnepségeket rendeztek a győztes zsidó háború emlékére. 70-től folyamatosan verték a győztes háborút megörökitő érméket. Még Vespasian halála után is veretett Titus ilyen érméket. A képen látható érme az utolsó megemlékezés Vespasian és Titus közös sikerére.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.