Rekord ár egy ókori érmért- 170.000 Euró II.Eumenes-ért

A legritkább tetradrachma, az egyetlen olyan amely még “hivatalban lévő” uralkodó portréját megjelenítette, egy pergamoni uralkodó, II.Eumenes verete, Lanz aukcióját világrekordot jelentő 170.000 Euróért kelt el. Kivételes ár egy kivételes darabért.

II.Eumenes

II.Eumenes

Ez az a hellenisztikus tetradrachma, amely II.Eumenes portréját mutatja az előlapon, Pergamon uralkodójáét. A rómaiakkal kötött apameia-i szerződés lehetővé tette hogy megnöveljes és megszilárdítsa birodalmát. Ennek hatására megengedhette, hogy portréját szerepeltesse egy érmén, az egyetlen pergamoni uralkodó volt aki ezt megtette! Mindenki más a dinasztia alapítójának, Philetairos portréját verette érméire. Modern kutatók azonban vitatják, hogy Eumenes verette az érmét. Egyes vélemények szerint II.Attalos, Eumenes bátyja, adta ki ie. 172-ben. Az ok a következő lehetett: Mikor Eumenes Rómába utazott, Delphoi mellett meggyilkolták, erre Attalos gyorsan reagált, nőül vette Eumenes özvegyét majd a trónt is gyorsan elfoglalta.  Úgy vélik, hogy ekkor került kibocsátásra az érme a nemrég elhunyt portréjával. A hátlap is ez irányba visz. Castor és Pollux a két elválaszthatatlan testvér szeretetét szimbolizálja. Castor elő személy volt, míg Pollux isteni származású. Mikor előbbi meghalt, pollux kérte apját Zeuszt, hogy tegye lehetővé, hogy Castorral együtt élhesse túlvilági életét. A két testvér így egy napot az istenek között, egy napot az alvilágban töltött, később ez lett a megtestesült testvéri szeretet jelképe.

Attalos hatalomra jutása után új üzenetet kapott, mely szerint testvére mégsem halt meg, csak megsérült, melyből felépülőben van. Attalosnak hatalma megtartása érdekében harcolnia kellett volna testvére ellen, ebben a rómaiak is támogatták volna. Ő azonban tudta, hogy számos hellenisztikus birodalom vesztét okozta a belső háború. Így bölcs döntést hozva félreállt, visszaadva a hatalmat testvérének. Nagyon valószínű, hogy ekkor visszavonták a forgalomból a portrés érmét és megsemmisítették őket. Ennek is köszönhető, hogy ennek az emissziós kiadásnak mindössze három példányát ismerjük, melyek közül a legszebb került kalapács alá rekord áron.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2022 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.