Pénzkibocsátás a mennyország szigetén- A Puffin története

Van egy apró sziget a Bristol csatornán a Nagy-Britanniához tartozó Lundy. Területe igen parányi, ca. 4.9km hoszzú és ca. 800m széles. A sziget története a neolitikumba nyúlik vissza, mikor is az első ember megjelent a szigeten.

Lundy Island

Lundy Island

1160-ban II.Henrik a templomos lovagoknak ajándékozta Lundyt. A templomosok voltak ebben az időben a legjelentősebb tengeri hatalommal rendelkező csoport. Tulajdonjogot szerzett a szigetre a Marisco-család, ezt a jogot János király 1199-ben erősítette meg. 1253-ban William de Marisco a sziget virtuális királyaként tetszelgett, egy erődöt is épített. III.Henrik ellen egy merénylet során Marisco gyanúba keveredett, majd a király csapatokat küldött a szigetre és el is foglalta azt. Az erődből várat építettet Henrik.  Ettől függetlenül nehéz volt a sziget kormányzását megoldani. Angol és külföldi kalózok uralták időről-időre. 1627-ben ismét kalózok vették uralmuk alá a szigetet, akik Észak-Afrikából a Salé Köztársaságból /városállam volt a marokkói partok mentén/ jöttek. A hódítók a holland renegát kapitány Jan Janszoon vezetésével ottomán zászlót tűztek ki a szigetre. Fő tevékenységként arra hajózó európaiakat fogtak el és küldtek Algériába rabszolgának. A sziget előnye volt, hogy a csatornán való közlekedés nehéz volt a hatalmas sziklák miatt, így mindig meg kellett közelíteni a hajóknak Lundyt, ezzel támadási felületet nyújtva. A sziget tulajdonjoga folyamatosan változott, majd 1802-ben Sir Aubrey Vere Hunt 5270 fontért vette meg Lundyt. Ír kolóniát telepített be akiknek már saját törvényeik, pénzük és bélyegkibocsátásuk is volt. 1834-ben William Hudson lett az új tulajdonos, aki 9870 fontért jutott hozzá a szigethez. Hudson független államot szeretett volna létrehozni, ami nem sikerült, minden esetre adóznia nem kellett a szigetnek. Ebben az időben épült fel a templom és számos ma is létező épület, ház. Ekkor kezdték el a mennyország királyságának /kingdom of Heaven/ nevezni. Hudson már királynak nevezte magát, ebben az időben élte a szige a fénykorát, lakossága 117 fő volt /1897/. A sziget törvényeit is Hudson határozta meg ekkor. A szigetet a család 1925-ben egy angol pénzembernek Martin Coles Harmannak adta el 16000 fontért, aki rögtön királynak kiáltotta ki magát.

Martin Coles Harman

Martin Coles Harman

Elsősorban nem a sziget érdekelte, hanem a tulajdonjoggal járó középkori privilégiumok. Önálló pénzkibocsátásba kezdett, 750 font értékben bronzpénzeket veretett a Ralp Heaton and Sons Ltd-nél a birminghami pénzverdében. Két címletet adott ki, ½ és 1 puffint.

Puffin

Puffin

Az elnevezés azokról a madaraktól kapta, amelyek nagy számban készkelnek a szigeten.

Puffin madár

Puffin madár

50000 példányt vertek címletenként. Mindkét pénz esetében Harmann balra néző portréja látható az előlapon, 1929-es dátommal. A puffin hátlapján LUNDY ONE PUFFIN körirat és balra álló puffin látható. Az ½ puffinon LUNDY HALF PUFFIN körirat és a madár feje látható balra. Peremirata mindkettőnek: LUNDY LIGHTS AND LEADS, a szigeten lévő világítóházra utalva.

világítóház

világítóház

A súlyuk illetve értékük a hivatalos penny-vel illetve ½ penny-vel egyezett meg.  Harmann mintákat küldött a Royal Mint-nek, illetve a Bideford bankkal igyekezett megegyezni a beváltásról „királyi” pennyre. A bank megtette ezt a szívességet így a szigeten egyszerre forgott a Puffin és a Penny. 1930-ban rendőrök érkeztek a szigetre, akik a helyi kocsmában egymás mellett látták a két fizetőeszközt. Ez az 1870-ben hozott Coinage Act törvényébe ütközött mely szerint egy darab fém, mint pénzhelyettesítő nem bocsátható ki és nem forgalmazható az állami pénzzel együtt. Bírósági per lett belőle, Harmann azzal védekezett, hogy Lundy szuverén jogokkal rendelkezik már a középkor óta, amelynek saját törvénye van, és nem vonatkozik rá Nagy-Britannia jogrendszere. Végül enyhe elbírálást kapott, 5 font pénzbírságot kellett lerónia, illetve a kibocsátott Puffinokat kivonták a forgalomból. Martin Coles Harmann 1954-ben halt meg, örökösei 1969-ben a National Trust-nak adták el a szigetet. A kalandos pénzkibocsátást még 1965-ben egy emlékveret követte, limitált 3000 darabos példányszámban, az eredeti verőtövek felhasználásával, de 1965-ös dátummal, illetve peremirat nélkül.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2019 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.