Marcus Aurelius publikálatlan sestertius-a 164-ből

Leírás:  Sestertius 163 december-164 decembere között, verde: Róma. Előlap: M AVREL ANTONINVS AVG ARMENIACVS PM babérkoszorús mellkép páncélban jobbra. előlap Hátlap: TR P XVIII – IMP II COS III S – C, Minerva szembe áll, fejét balra fordítja, baljában lándzsa és pajzs, jobbjában virág. Referencia: RIC -, Cohen -, wildwinds.com – Sear – hátlap

Marcus Aurelius uralkodása alatt számos háborút folytatott. Társuralkodóként Lucius Verus volt megbízva az Örményországban zajló, pártusok elleni csatára. Verus irányítási és katonai képességei is csekélyek voltak, aminek tudatában hadvezéreire, Avidius Cassius-ra, Statius Priscus-ra és Martius Verus-ra bízta a csata lebonyolítását. A sikeres hadjárat után visszaállították Örményországban a királyságot, majd ősszel Verus megkapta az Armeniacus címet, illetve mindkét uralkodó Imperator II titulust. Nem sokkal később, 163 decemberében Marcus Aurelius is Armeniacus cím birtokosa lett, ami a 164-es kibocsátású érmék köriratain már megjelenik. Számtalan variáció ismert.
A RIC 854-892 közötti darabok tartoznak ide.  A típus verése egy évet ölel fel, az előlapi körirat igen gyakori, többféle mellképváltozattal, /csupasz nyakkal, lepelben, és páncélban/.  Az előlapi körirat: M AVREL ANTONINVS AVG ARMENIACVS PM ezzel a páncélos büszttel ismert, a RIC 863 sestertius és 868 dupondius variációval, azonban Mars van rajtuk ugyanezzel a hátlapi körirattal. A verdében nyilvánvalóan felhasználták a mellképek, illetve hátlapi istenábrázolások verőtöveit más példányokhoz is, ezért is ismerünk verőtő azonos előlapi változatokat eltérő hátlapokkal. Ehhez a sorozathoz hátlapok alapján Minerva, Genius és Viktória tartozik még. Minervához a RIC 869-874 tartozik, de csak egy típus ismert páncélos változattal, a 872-es, annak azonban eltérő az előlapi körirata: M AVREL ANTO–NINVS AVG P M.

RIC 872forrás: http://www.coinsjacquier.com/

Mars hátlappal egyező elő -, és hátlapi körirattal, páncélos büszttel ismert a darab, ugyanabból a verdéből egy időben kibocsátva. Ez a darab logikailag szorosan illeszkedik a sorba, eddig azonban nem bukkant fel, szakirodalom nem említi illetve sem aukciós, sem másik magángyűjteményi példány előfordulása nem ismert.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2019 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.