A hónap pénze – Hunyadi János aranyforint

A hónap pénze: Előlap: négyrészű címerpajzs, baloldalt lent a hunyadiak címere a holló. Hátlap: Szent László szembe áll, kezében bárd és országalma, kétoldalt verdejegy.. Referencia: CNH II 154A, Huszár 615, Éh482a

Hunyadi János aranyforint

Hunyadi János aranyforint

Hunyadi János pénzverése: Hunyadit 1446 júniusában Székesfehérvárott Magyarország kormányzójává választottak. A törvényes király, V.László nagykorúságáig és egyben trónralépésének időpontjáig, 1453 elejéig kormányozta az országot. Az országgyűlés rendkívüli hatalommal ruházta fel Hunyadit, pénzverési jogot is kapott.

A pénzverést igyekezett egységessé tenni, azonban Giskra János főkapitány kezében volt a kassai és körmöci pénzverde is, hatalmáról pedig nem volt hajlandó lemondani. Giskra Kassán és Körmöcbányán is V.László nevére veretett pénzt. Az ország egyéb verdéiben Hunyadi nevére vertek pénzt, így 1453-ig párhuzamos pénzverés folyt. 1447-ben a budai országgyűlésen visszaállították a pénzverést korábbi helyzetébe, az aranyforint árfolyamát pedig 200 denárban határozták meg. Ismételten megtiltották idegen pénzek verését és a külföldi pénzek forgalmát. Hunyadi aranypénzeit kizárólag Nagybányán verték, ezüstpénzei verésében Budáé volt a főszerep.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2022 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.