A hónap pénze 2012. november – Hunyadi Mátyás garas

A hónap pénze: Hunyadi Mátyás /1458-1490/ garas. Előlap: +moneta . mathie. r. unhgarie… négyrészű címerpajzs középen a Hunyadi-hollóval. Hátlap: . patrona vngarie…. Madonna bal karján Jézus. Körmöcbánya 1472-ből, kamaragróf: Kanstorfer János. Referencia: Huszár 695, Pohl 197-2, Unger 550. 

Hunyadi Mátyás garas Körmöcbánya 1472

Hunyadi Mátyás garas Körmöcbánya 1472

Mátyás pénzverése

1458 januárjában a királyválasztó oroszággyűlésen Mátyás még nem töltötte be a 18-ik életévét, így nagybátyját, Szilágyi Mihályt válaszotották mellé kormányzóvá. Határoztak új pénz veréséről Mátyás nevével, az árfolyam pedig egy aranyforint 200 denár illetve 400 obolus lett. Az arany és ezüstpénz értékét nem lehetett megváltoztatni. Öt pénzverő kamarában indult meg a pénzverés: Buda, Körmöcbánya, Kassa, Nagybánya, és az erdélyi pénzverő kamarában. A kiverendő arany minőségét két városi tanácsnok felügyelte Mátyás 1459-es rendelete alapján. Az ezüstpénzeket 1458-67 között évenkénti pénzbeváltással verték, éremképeiket évenként változtatva.

Mátyás 1462-ben dekrétumban rögzítette a hűtlenség eseteit. Ezek között a negyedik legsúlyosabb volt a pénzhamisítás büntette. A hamis pénz verése és forgalomba hozatala is halálbüntetést jelentett. Szintén 1462-ben megváltozott az ezüstpénzek pénzlába is. Egy aranyforint 300 denárt, illetve 600 obolust ért. A korábbi ezüstpénzek forgalmát betiltották. 1463-ban a tolnavári országgyűlésen megváltoztatták a korábbi pénzlábat, jó pénz verését rendelték el, egy aranyforint ismét 100 denárt ért.

Az 1467-es országgyűlésen Mátyás uralkodásának legfontosabb adó-, és pénzügyigazgatási reformját léptették életbe. Eltörölték a kamara haszna nevű adót, amely a sok mentesítés miatt csekély bevételi forrást jeletett. Helyette a “királyi fiskus adóját” vezették be szélesebb körben. A király összes jövedelmét 1467-től a kincstartó kezelte, az összes adót ő szedte be. 1468-tól állandó éremképű folyamatosan vert és elfogadott Madonnás éremképű denárokat hoztak forgalomba, Mátyás uralkodásának végéig. A reform megtette hatását, csökkentek a kamatok, kialakult a jómódú mezővárosi polgárság az állatkivitelnek köszönhetően. A külföldiek szivesen hozták ide árujukat mivel jó minőségű pénzt kapott értük.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2023 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.