Unikális középkori ezüstérmét találtak Nagy-Britanniában

Hódító Vilmos korából származó egyedülálló középkori ezüstpénzt találtak Nagy-Britanniában, Gloucester közelében. A 11. századi ezüstből vert érmét Maureen Jones amatőr hobbi-régész nő találta fémdetektor segítségével – olvasható a BBC hírei között.

I. Vilmos ezüst penny - gloucesteri veret (bbc.co.uk)

I. Vilmos ezüst penny - gloucesteri veret (bbc.co.uk)

Az ezüstpénz 1077 és 1080 között készült, s az érmén fel van tűntetve a pénzverő, egy bizonyos Silacwine neve, valamint a készítés helye. A kisebb jelentőségű, laikusok által talált régészeti leletek értékelésére létrehozott Portable Antiquities Scheme nevű brit kormányzati szervezet szakértői közölték, hogy mindeddig nem kerültek elő olyan pénzérmék, amelyeket Gloucesterben vertek volna az adott időszakban.

Kurt Adams, a Portable Antiquities Scheme tisztségviselője a lelettel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a pennys pénzérme, amelyet több mint 900 évvel ezelőtt veszített el valaki, meglehetősen nagy értéket képviselhetett Hódító Vilmos korában.

I. Vilmos (1027-1087) (forrás: wikipedia)

I. Vilmos (1027-1087) (forrás: wikipedia)

I. Vilmos (1027-1087), a Normandiai-házból származó angol király 1066-ban került a trónra. Őt tekintik az angolok első igazi királyuknak, uralkodása alatt ment végbe az angol jog jelentős változása, ekkor kezdődött az épület- és erődépítési program. Felépíttette a Westminster-apátságot, népszámlálást és vagyonbecslést végzett, amelyet a Domesday Book-ban (Végítélet könyve) rögzített.


Nagyobb térkép

MTI alapján Numismatics.hu

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.