Új pénztörténeti könyv a korona pénzrendszerről

Megjelent Molnár Péter történész-muzeológus “A korona pénzrendszer bevezetése és megszilárdulása, különös tekintettel Magyarországra (1892–1925)” című pénztörténeti munkája, ami a szerző doktori disszertációja.

Molnár Péter: A korona pénzrendszer

Molnár Péter: A korona pénzrendszer

Molnár Péter könyvében a korona-fillér pénzrendszer bevezetésének előzményeit, körülményeit, a bevezetés és megszilárdulás folyamatát, végül a bukását mutatja be, a címben foglaltaknak megfelelően Magyarországra fókuszálva. A könyv főként numizmatikai jellegű, mely némi gazdaság- és közgazdaság-történeti ismereteket is tartalmaz, így a téma iránt minden érdeklődőnek ajánlott.

Az újkori magyar és osztrák pénztörténet egyik legnevezetesebb momentuma a korona-fillér pénzrendszer 1892-es bevezetése volt az Osztrák–Magyar Monarchia területén. Ebben az esztendőben születtek meg a két birodalomfél közti kompromisszum eredményeképpen az új pénzrendszerre vonatkozó első törvények, melyek a valutarendezés alapjait képezték. A következő években a valutareform további törvények meghozatalával folytatódott, s gyakorlatban történő megvalósításukról rendeletek útján gondoskodtak. Mindezek következtében a Monarchia valutarendszere ezüstről aranyalapra helyeződött.

A keményfedeles, 191 oldalas könyv ára 3500 Ft.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.