Többmilliárd forint értékű kincset találtak egy indiai templomban

Sok milliárd rúpia értékű arany- és ezüstékszert, valamint drágakövet és érméket találtak egy dél-indiai hindu templom titkos kamráiban – jelentették be a hét végén az indiai hatóságok.

Aranyszobor

Aranyszobor

Az előzetes becslések szerint a kincsek értéke az 500 milliárd rúpiát (kétezer milliárd forintot) is túlszárnyalhatja, és ezzel a Srí Padmanabhaszvámi szentély egy csapásra bekerült a leggazdagabb indiai templomok közé – mondta el szombaton K. Dzsajakumár keralai főminiszter.

A több ezernyi nyaklánc, érme, rubin és smaragd nagy része a Hindustan Times napilap szerint a XVIII. századból származik. Az aranyérmék egy része Krishnadeva Rayar uralkodása alatt a XVI. században készültek.

A kincseket a templom öt tikos kamrájában fedezték fel, de mint Dzsajakumár jelezte, további olyan titkos kamrák is vannak, amelyeket közel 140 éve nem nyitottak fel.

A kincsek pontos értékét régészeti vizsgálatok után állapítják majd meg. A Visnu istennek szentelt templomot több száz évvel ezelőtt építtette Travánkor király, a templom kamráiba a hívek adományai kerültek. A múlt héten a többi között egy hat méter hosszú nyakláncot, valamint több ezernyi aranyérmét találtak.

A templom felügyeletét korábban a királyi család leszármazottai gyakorolták, ám az Indiai Legfelsőbb Bíróság állami hatáskörbe vonta a felügyeletet, hogy biztosítani tudják a kincsek védelmét.

A hatóságok megerősítették a keralai templom védelmét: biztonsági kamerákat és riasztókat szereltek fel, és egy különleges kommandó felállítását is tervezik, amely a hely őrzéséről gondoskodik. Mindeddig a déli Andhra Pradesh állam Thirupáthi temlomát tartották India leggazdagabb szentélyének, amelyben 320 milliárd rúpia értékű adományt halmoztak fel a hívők.

A The Times of India beszámolója az eseményről:

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.