Tízmillió dollárért kelt el egy ritka 1794-es ezüstdollár (video)

Kicsit megkésve számolunk be honlapunkon róla, hogy idén januárban rekordnak számító tízmillió dollárért (pontosan 10 016 875 dollár) – 2,2 milliárd forintnyi összegért – cserélt gazdát egy New York-i árverésen egy ritka, 1794-es ezüstdollár, amelyről szakértők úgy vélik, hogy fajtájának első darabjaként kerülhetett ki az amerikai pénzverdéből.

 1794-es ezüstdollár

1794-es ezüstdollár

A Flowing Hair elnevezésű ezüstdollár több mint kétszer annyiért kelt el, mint a korábbi csúcstartó érme, amely 1999-ben cserélt gazdát 4,1 millió dollárért – húzta alá közleményében a Stack’s Bowers Galleries aukciós ház.

 1794-es ezüstdollár

1794-es ezüstdollár

Az 1794-ből származó dollárt a ritka érmékre specializálódott Legend Numismatics nevű cég vásárolta meg a New York-i liciten, amelynek összbevétele 17,2 millió dollár (3,8 milliárd forint) volt.

“Ez az első és egyben legfinomabban kidolgozott amerikai fémdolláros – mutatott rá az aukciós ház munkatársaként dolgozó David Bowers. – Ez olyan különleges párosítást jelent, amelyhez hasonlóval egyetlen múzeum sem büszkélkedhet.” A különleges ezüstdollár az amerikai pénzverde korai éveinek ritkaságait felvonultató Cardinal Collection darabjai közült került árverésre.

Video az aukcióról:

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2022 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.