Szent-Györgyi Albert emlékérme

A magyar Nobel-díjasok előtt tisztelegve új emlékérme-sorozatot bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank 2012. október 26-án. A sorozatot indító 3000 forint címletű ezüst érme Szent-Györgyi Albertnek állít emléket abból az alkalomból, hogy munkásságáért 75 éve kapta meg a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat.

Szent-Györgyi Albert 3000 forint címletű ezüst érme

Szent-Györgyi Albert 3000 forint címletű ezüst érme

A különleges, ovális alakú emlékérmét Vékony Fanni tervezte. Az emlékérme előlapján találhatóak a kötelező éremképi elemek: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a „BP.” verdejel, a „2012” verési évszám, valamint a „3000” értékjelzés és a „FORINT” felirat. Fő motívumként két – előtérben egy egész, háttérben egy félbevágott – paradicsompaprika ábrázolása szerepel, utalva arra, hogy a szegedi paradicsompaprikából sikerült először nagyobb mennyiségben előállítani C-vitamint.

Az emlékérme hátlapján Szent-Györgyi Albert portréja látható. A portrétól jobbra, négy egymás alatti vízszintes sorban a „LÁTNI, AMIT MINDENKI LÁT ÉS GONDOLNI, AMIT MÉG SENKI NEM GONDOLT.” felirat, alsó köriratban a „SZENT-GYÖRGYI ALBERT ∙ 1937 NOBEL-DÍJ” felirat olvasható. A portrétól jobbra Vékony Fanni tervezőművész mesterjegye található.

Vékony Fanni tervezõ bemutatja a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából kibocsátott ezüst emlékérmét

Vékony Fanni tervezõ bemutatja a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából kibocsátott ezüst emlékérmét


Az ovális alakú emlékérme 925 ezrelék ezüstből készült, súlya 12,5 gramm, átmérője 30×25 mm, széle sima. Az emlékérméből 7000 darab készíthető, ebből 5000 db különleges – ún. proof – technológiával.

Az emlékérmét a Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza, megvásárolható 2012. október 26-tól a társaság érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.