Spanyolország visszakapja minden idők legnagyobb érmekincsét, Peru viszont hiába kéri

Hosszú évekig tartó jogi huzavonát követően a héten Spanyolországba viszik az Egyesült Államok egyik floridai légi támaszpontjáról azt a több tonna aranyat és ezüstöt, amelyet amerikai roncsvadászok hoztak felszínre még 2007-ben, vélhetően a Nuestra Senora de las Mercedes nevű spanyol hajó gyomrából.

A kincslelet egy része

A kincslelet egy része


A mélytengeri kutatók – az Odyssey Marine Exploration munkatársai – Portugália partjaitól nem messze bukkantak rá a felbecsülhetetlen értékű arany és ezüst pénzérmékre. A floridai Tampába szállított fogás az egyik legnagyobbnak számított, amire valaha hajóroncsban találtak.

A lelet óriási: mintegy félmillió darab – összesen 17 tonnát nyomó – érméről van szó. A felfedezés parázs vitát robbantott ki Spanyolország és az Egyesült Államok között. A dél-európai ország leszögezte, hogy a hajóroncs és a rajta talált kincsek Spanyolországot illetik, a felfedezők pedig maguknak követelték a leletet, mondván, hogy nemzetközi vizeken fedezték fel, és sosem derült ki egyértelműen, hogy a roncs a Nuestra Senora de las Mercedesé. Hangoztatták, ha így is van, a hajó kereskedelmi úton volt, nem pedig „katonai” küldetést teljesített, így nem élvez védettséget. A nemzetközi egyezmények ugyanis általában azt mondják ki, hogy a kincsvadászoknak a hadihajókon lévő értékektől kell csak távol tartaniuk magukat. Végül 2009-ben bírósági ítélet mondta ki az Egyesült Államokban, hogy a spanyol gyarmati uralom idejéből származó érméknek Spanyolországban a helyük.

Az Odyssey 2,6 millió dollárt költött a kincs felhozatalára, szállítására, konzerválására és tárolására, ebből azonban valószínűleg nem lát viszont egy centet sem, mert a spanyol kormány álláspontja szerint meg sem lett volna szabad kísérelnie a kincshez való hozzáférést. A 17 tonnányi aranyat és ezüstöt két spanyol C-130 típusú gép viszi majd a MacDill légi bázisról Spanyolországba. „Az amerikai légierő kiváló kapcsolatokat ápol a spanyol szolgálattal, és szorosan együttműködik vele a küldetés biztonságán” – fogalmazott a támaszpont által kiadott rövid közlemény. A szállítás pontos időpontját biztonsági okokból nem közlik.

A Nuestra Senora de las Mercedest 1804-ben süllyesztették el brit csatahajók az Atlanti-óceánon, miközben hazafelé tartott Dél-Amerikából. Fedélzetén több mint kétszázan tartózkodtak.

egy érme a leletből

egy érme a leletből


A perui kormány csütörtökön sürgős felhívással fordult az amerikai legfelsőbb bírósághoz. Arra kérte, hogy akadályozza meg az érmék átadását Spanyolországnak. Több időt kért arra, hogy az amerikai szövetségi bíróság elé terjessze bizonyítékait, amelyek szerinte megalapozzák a lelethez fűződő tulajdonjogát. Az amerikai legfelsőbb bíróság azonban pénteken elutasította a kérést.

Peru arra hivatkozott, hogy a hajóroncsban talált ezüstöt és aranyat az ő területén bányászták, finomították és vertek belőle érméket akkor, amikor Peru még a spanyol világbirodalom része volt. Spanyol álláspont szerint azonban az érméket nemcsak Peruban, hanem Bolíviában, Kolumbiában és Chilében is verték, és igazából nem annyira pénzben kifejezett értékük, hanem régészeti, történelmi jelentőségük a fontos.

MTI alapján Numismatics.hu

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.