Soha ennyit még nem fizettek júdeai ezüstpénzért

Soha nem látott összeget, 1.105.375 dollárt (245 millió forint) fizettek egy ősi judeai pénzérméért egy csütörtök esti New York-i árverésen.

Egy ezüst sékel - i. sz. 66

Egy ezüst sékel - i. sz. 66

A ritka ezüstsékelt a zsidó felkelés első évében, 66-ban verték a Második Templom ezüstkészletéből. A felkelés vezetői ezzel is hangsúlyozni akarták függetlenségüket a római birodalomtól.

A Heritage árverezőház aukcióján kalapács alá került ezüstpénz – mint ahogy már beszámoltunk honlapunkon –  egyike annak a mindössze két ismert ezüstsékelnek, amelyet a legelsők között vertek. (A másikat az Izraeli Múzeumban őrzik). Az érme előlapján egy rituális kehely látható a gyártás évével, hátlapján pedig három gránátalma.

A Heritage Auctions szerint még soha ekkora árat nem fizettek árverésen júdeai fémpénzért. A vevőről csak annyit tudni, hogy valahol a “keleti parton” lakik. A vagyont érő régészeti ritkaság egy Los Angeles térségében élő műgyűjtő 2200 judeai érmét számláló gyűjteményéből, az úgynevezett Shoshana-kollekcióból származik. A tulajdonos 1991-ben, ugyancsak árverésen jutott hozzá 240 ezer dollárért.

Az érme árverési oldala.

Titus Flavius (79-81) arany aureus

Titus Flavius (79-81) arany aureus

Az árverésen a második legnagyobb leütési árat Titus Flavius császár (79-81) arany aureusa érte el 956.000 dollárral.

MTI alapján Numismatics.hu

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.