Rekord áron kelhet el Brutus érméje

Akár 100 millió forintnyi összeget is megadhatnak Brutus pénzéért egy szeptemberi kaliforniai árverésen, ez pedig világcsúcs lenne.

Az árverése kerülő érme - Brutus ezüst denarius

Az árverése kerülő érme - Brutus ezüst denarius

Az érme rendkívül ritka: Brutus verette és nevelőapja, Julius Caesar halálára emlékeztetett vele. Brutus egyike volt Caesar gyilkosainak, a merénylet után elmenekült Rómából köztársaságpárti összeesküvő társaival együtt, és görög földön állapodott meg sereget gyűjteni Caesar politikai utódai Marcus Antonius és Octavianus ellen. Saját pénzt veretett, melyet kezdetben hagyományos témák díszítettek, ám utolsó érmeváltozatának egyik oldalán EID MAR – március idusa – szavak állnak két tőr közepette egy pileus (sapka) társaságában. Utóbbi a szabadságot jelképezi, felszabadított rabszolgák kapták (bár az egész társadalom hordta).

Az érme másik oldalán maga Brutus látható jobb profilból, jóllehet a köztársaságpártiak körében szigorú hagyomány volt, hogy senki arcképe nem kerülhet pénzre – életében.

Brutusék azután nemcsak csatá(ka)t veszítettek, hanem (bel)háborút is, és a mostohafiú azzal a tőrrel lett öngyilkos, melyet nevelőapja ellen fordított.

Utolsó pénze annak is köszönheti ritkaságát, hogy Antoniusék nagyon igyekeztek kivonni a forgalomból és beolvasztani.

A szeptember 7-én Kaliforniában kalapács alá kerülő érme eladása előtt pár napig megtekinthető egy Beverly Hills-i kiállításon – adta hírül a Brit Metro újság.

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2022 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.