Orseolo Péter ezüst denárokat találtak Árpád-kori sírokban

Harminc darab 11. századi sírt tártak fel a régészek a május eleje óta tartó munkálatok során Zalaegerszeg közelében a 76-os főút mentén zajló megelőző feltárások keretében. Néhány ékszert és több Orseolo Péter verette ezüst denárt találtak a sírokban.

Orseolo Péter ezüst denár (Fotó: Katona Tibor zalaihirlap.hu)

Orseolo Péter ezüst denár (Fotó: Katona Tibor zalaihirlap.hu)

A Zala Megyei Múzeumi Igazgatóság szakemberei egy korábbról ismert késő középkori lelőhely feltárására készültek nem messze a kisbucsai elágazótól, ám meglepetésükre a középkori lelőhely folytatásaként egy népes, kora Árpád-kori temetőre akadtak.

- Váratlanul bukkant elénk a 11. századi lelőhely, aminek a szélét sikerült megfognunk , a többi része a repcetábla alatt rejtőzik – mutat az út felett húzódó dombra Straub Péter, a múzeum régészeti osztályának vezetője. – Jellegzetes soros temetőt találtunk, a sírok szinte katonás rendben állnak, az egész temető akár több száz nyughelyet is tartalmazhat. Feltárni azonban csak azt a mintegy 4 méter széles szakaszt lehet, ami az útépítés nyomvonalába esik.

Fotó: Katona Tibor - zalaihirlap.hu

Fotó: Katona Tibor - zalaihirlap.hu

Mint elmondja, időben a 11. század közepén, Szent István halála (1038) után járunk, a sírokban keresztény magyar emberek nyugszanak, ezért viszonylag kevés a melléklet. Így is találtak azonban néhány ékszert, az egyik csontváz ujján jól látszik a bronz gyűrű. De akadtak gazdagabb sírok is, amelyekből ezüst hajkarikák és csengettyűs ruhadíszek is előkerültek. A legértékesebb leletek azonban a pénzérmék, amelyek nagy segítséget jelentenek a kormeghatározásban.

- Az itt élő népcsoport is őrizte az ősi, a görög mitológiából ismerős szokást, hogy egy kis vászon tarsolyban pénzérmét tettek a halott mellé, legyen mivel kifizetni a túlvilági révészt… Pár sírban halotti obulusként az elhunyt szájába helyezték. Az előkerült, hajszálvékony, mindössze 6 grammos ezüst denárokat Orseolo Péter verette, jól olvasható rajtuk a felirat: PETRUS REX, illetve PANNONIA. Orseolo Péter követte Istvánt a trónon, tehát e sírok az 1040-es évek tájáról származnak.

Fotó: Katona Tibor - zalaihirlap.hu

Fotó: Katona Tibor - zalaihirlap.hu

A csontvázak – férfi, női és gyermek egyaránt akadt – nagyon jó állapotban bukkantak elő, testhez simuló karral, ami arra utal, hogy szoros halotti lepelbe tekerték őket.
A régészek a héten már át is adják a munkaterületet az útépítőknek, s a következő helyszínre vonulnak. Ligetfalva környékén egy középkori település nyomait kutatják majd.


Nagyobb térképre váltás

Szerző: Magyar Hajnalka – zalaihirlap.hu

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.