Ókori bronzpénzeket tártak fel Bulgáriában (video)

Kétszázhuszonöt bronzpénzt tartalmazó cserépedényt tártak fel bolgár régészek a fekete-tengeri üdülőváros, Szozopol közelében.

Lelet a cserépedényben

Lelet a cserépedényben

A lelet az ókori Apollónia nekropoliszában, de a sírokon kívül került elő. A jó állapotban fennmaradt pénzérmeket az i.e. 4. században verték, 75 közülük magas névértékű. Egyik oldalukon hajóhorgony látható, amely a város korabeli címerpajzsán is szerepel, a másik oldalukon pedig Apollót, a település patrónusát ábrázolták – olvasható a Sofia Globe angol nyelvű bolgár hírportálon. A régészek meggyőződése szerint nem sírmellékletről, hanem kincsleletről van szó.

Az érmekincs

Az érmekincs

Szozopolt i.e. 600 körül alapították kis-ázsiai, milétoszi görög telepesek Antheia néven, ám hamarosan a várost Apollóniára keresztelték át. Különböző időszakokban a település Apollónia Pontica (Fekete-tengeri Apollónia), majd Apollonia Magna (Nagy Apollónia) néven vált ismertté. A várost i.e. 71-ben Marcus Lucullus római légiói pusztították el. A 4. században a Szozopolisz, azaz a mentség városa nevet kapta, az ottomán uralom alatt pedig Sizeboluként emlegették.

Bolgár videó a feltárásról >>

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.