Nyilvános konzultáció a 2014. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan

A Magyar Nemzeti Bank a 2014. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan nyilvános konzultációt hirdet, amelynek keretében bárki véleményt nyilváníthat a 2014-ben kibocsátandó emlékérmék témáját illetően.

Dózsa György, Egressy Béni és Vértes László

Dózsa György, Egressy Béni és Vértes László

A Magyar Nemzeti Bank 1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket az ország jelentős történelmi-, tudományos-, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán. A jegybank az emlékérmék kibocsátásával szeretné felhívni a figyelmet a közös értékeinkre és hozzájárulni a méltó megemlékezéshez. Az értékek ily módon történő közkinccsé tételével az emlékérme-kibocsátási tevékenység egyfajta népszerűsítő, illetve ismeretterjesztő szerepet is betölt. Az MNB szeretné, ha az emlékérmék amellett, hogy törvényes fizetőeszközként értéket képviselnek, mindannyiunk számára szimbolikus értéket is hordozzanak. Ezért a 2014. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan nyilvános konzultációt hirdet, amelynek keretében bárki véleményt nyilváníthat a kibocsátandó emlékérmék témáját illetően.

Az emlékérmék anyagának, névértékének és technikai paramétereinek kialakítása a nyilvános konzultációt követően történik.

A nyilvános konzultáció időpontja:

2013. január 7-27.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az MNB több szervezet (a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Évfordulók Irodája, a Magyar Pénzverő Zrt., a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum továbbá Gedai István numizmatikai szakértő) véleményét is kikérte az emlékérme-kibocsátási program tematikájának összeállításához.

A beérkezett javaslatok alapján, figyelembe véve a megkezdett gyűjtői sorozatok folytatását is, a 2014. évi emlékérme-kibocsátási program tematikáját az alábbi tartalommal bocsátja a jegybank nyilvános konzultációra:

 • A Dózsa György-féle parasztfelkelés 500. évfordulója (1514) – ezüst emlékérme
 • Magyarország európai uniós tagságának 10. évfordulója (2004) – „A világ legkisebb aranyérméje” sorozat folytatása
 • Egressy Béni születésének 200. évfordulója (1814) – önálló ezüst emlékérme vagy „„EURÓPA” nemzetközi érmeprogram” folytatása
 • 100 éve kapott orvosi-élettani Nobel-díjat Bárány Róbert (1914) – „Magyar Nobel-díjasok” emlékérme sorozat
 • Ybl Miklós születésének 200. évfordulója (1814) – ezüst emlékérme
 • Ganz Ábrahám születésének 200. évfordulója (1814) – A magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató nem nemesfém emlékérme-sorozat
 • Vértes László születésének 100. évfordulója (1914) – önálló nem nemesfém emlékérme vagy Magyarországi őstörténeti leleteket bemutató új nem nemesfém emlékérme-sorozat
 • „Középkori magyar aranyforintok 1301-1567” sorozat folytatása: Mária (1382-1387) aranyforintja
 • „UNESCO szellemi kulturális örökségek” ezüst emlékérme program folytatása: „solymászat vagy matyó örökség”
 • „Nemzeti parkok” sorozat folytatása: Kiskunsági Nemzeti Park
 • “Magyar várak” sorozat folytatása: Győri Püspökvár vagy Egri vár

Bővebb információ PDF formátumban.

A Magyar Nemzeti Bank várja az Önök javaslatait, szavazatait, a megvalósításra javasolt tematika tervekre vonatkozóan. Amennyiben a 2014-es emlékérme-kibocsátási program tervezett tematikájával kapcsolatban észrevételt, javaslatot kíván tenni, azt legkésőbb 2013. január 27-ig teheti meg, a következő módokon:

Levélben:

Magyar Nemzeti Bank
Kommunikáció
1850 Budapest

Faxon:

Magyar Nemzeti Bank
Kommunikáció
Fax szám: 06-1-428-2569

Elektronikus levélben:

kommunikacio@mnb.hu

Az MNB mérlegeli a beérkezett észrevételeket, javaslatokat, és azokról, valamint az elutasított észrevételek, javaslatok esetében az elutasítás indokairól összefoglalót készít, amelyet a honlapján közzétesz. Az MNB az észrevételekre egyedileg nem reflektál.

MNB

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2023 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.