Numizmatikai kiállítás nyílt Szombathelyen a Mikes-emlékév alkalmából

Gróf Mikes János megyés püspökre emlékeznek az idén a Szombathelyi Egyházmegyében, tiszteletére emlékévet hirdetnek – jelentette be Veres András szombathelyi megyés püspök, aki az egyházmegyei múzeum és kincstár épületében megnyitott egy numizmatikai kiállítást.

A numizmatikai gyűjtemény

A numizmatikai gyűjtemény

Veres András köszöntőjében elmondta: száz évvel ezelőtt nevezték ki gróf Mikes János püspököt a Szombathelyi Egyházmegye élére, és noha az emlékév hivatalosan csak novemberben kezdődik meg – hiszen a kinevezés dátuma november 15-e volt – az ünneplés már elkezdődik ennek a kiállításnak a megnyitásával Szombathelyen, és hamarosan Székelyudvarhelyen is, ahol a plébános főesperesként tevékenykedett.

Mikes János püspök az egyházmegye egyik legközismertebb püspöke volt, aki mind a társadalmi életben, mind a politikában, mind pedig lelkipásztori munkájában hírnévre tett szert. Politikai cselekedetei közül a legtöbbször azt említik, amikor IV. Károlyt vendégül látta a püspöki palotában – fűzte hozzá.
A megyés püspök megemlékező beszédében kifejtette: Mikes János lelkipásztori munkájának egyik legjelentősebb eseménye az egyházmegyei zsinat 1927-es összehívása volt. Erre rendkívül nagy szükség volt, hiszen csupán néhány évvel voltunk Trianon után, amely az ismert politikai okokból szétdarabolta az egyházmegyét, ezért újra kellett szervezni a lelkipásztori szolgálatot.

A numizmatikai gyűjtemény

A numizmatikai gyűjtemény

Veres András kitért arra, hogy gróf Mikes János a művészetek mecénása is volt, jó érzékkel válogatta ki mindazt, ami később is értékesnek bizonyult, ily módon is gazdagítva az egyházmegye kincstárát.

A hajdani püspök numizmatikai gyűjteményéből száztíz darabot állítottak ki, de ezek mellett megtekinthetők a tárlaton a későbbi szombathelyi püspökök, köztük Konkoly István nyugalmazott püspök és a jelenlegi megyés püspök, Veres András gyűjteményének legérdekesebb darabjai is. Az időszaki kiállítás szeptember 30-ig látható.

A numizmatikai gyűjtemény

A numizmatikai gyűjtemény

Fotó: H. Simon Katalin, Varga István (Martinus.hu)

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.