Nikolaus Joseph von Jacquin – új osztrák ezüst emlékérme

Az Osztrák pénzverde Nikolaus Joseph von Jacquin (1727-1817) nemzetközi hírű természettudós, a Selmeci Akadémia és a Bécsi Egyetem professzorára emlékezve 20 eurós címletű ezüst emlékérmét bocsátott ki 2011. február 23-án. Az érme része az „EUROPA” nemzetközi emlékérme-sorozatnak, amelyben 8 európai ország mutatja be híres felfedezőit.

20 euró - Nikolaus Joseph von Jacquin

20 euró - Nikolaus Joseph von Jacquin

Nikolaus Joseph von Jacquin 1752 és 1755 között orvosként működött Bécsben, emellett elkészítette a schönbrunni palota parkjának növényjegyzékét. Ennek eredményeképpen Mária Terézia megbízta a kert általános rendezésével. Jacquin külföldön tanulmányozta a hasonló célú parkokat, és hazatérve létrehozta a botanikus kertet, amelynek első igazgatója volt. 1763-ban, amikor Mária Terézia Bányászati és Kohászati Akadémiává fejlesztette a selmecbányai Bergschulét, a tanintézménybe először Jacquint nevezték ki 1763. június 13-án a mineralógia valamint a kémia professzorának. 1769 és 1797 között a Bécsi Egyetem professzora volt a Kémiai és Botanikai Tanszéken, később, 1809-ben rektora lett az intézménynek.

Az előlapon Jacquin portréja, a háttérben a Tarka nőszirom virág (Iris variegata) részletes ábrája, alatta pedig a botanikus neve és az “Europa Star” program közös emblémája látható, az évszám, és a köriratban a “REPUBLIK ÖSTERREICH 20 EURO” felirat olvasható.

A hátlapon Jacquin egy Karib-tengeri trópusi szigeten látható egy banánfával amin egy papagáj ül, valamint a háttérben egy lehorgonyzott háromárbocos vitorláshajó látható és a “KARIBIK-EXPEDITION 1754-1759” felirat olvasható.

Az emlékpénz előoldalát Helmut Andexlinger, a hátoldalát Thomas Pesendorfer tervezte.

Anyaga 900 ezrelék finomságú ezüst tükörveret (PP), a súlya 18 gramm, az átmérője 34 mm. A vert példányszám 50.000 darab.

Ausztriában az ezüst emlékérme kibocsátási ára 46 euró 20 cent volt.

Numizmatika.hu

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.