Nagy Lajos kori érméket találtak Lengyelországban

Nagy Lajos és a Jagellók korából fedeztek fel érméket a Visztula partján fekvő Kazimierz Dolny kisváros XVI. századi plébániatemplomának felújításakor – olvasható a Kurier Lubelski című kelet-lengyelországi regionális napilap honlapján.

A megtalált érmék egy része (kurierlubelski.pl)

A megtalált érmék egy része (kurierlubelski.pl)

A plébániatemplomot tavaly ősszel kezdték felújítani. Elsősorban építészeti munkálatok folytak a helyszínen, de mivel műemlékjellegű épületet restaurálnak, régészek is dolgoznak a helyszínen.

A napokban több régészeti felfedezésre került sor a templomban. A padlózat felújításkor több kriptát és sírhelyet, egy gótikus és egy XVI. századi templom maradványait tárták fel a kutatók georadar segítségével. A helyszínen közel 130 érmét is találtak, amelyek valószínűleg Nagy Lajos és a Jagellók korából származnak.

A megtalált érmék egy része (kurierlubelski.pl)

A megtalált érmék egy része (kurierlubelski.pl)

Edmund Mitrus, az egyik archeológus a lapnak elmondta, hogy a kripták nehezen megközelíthetők, így nem lenne egyszerű egy “turistaösvény” kialakítása a helyszínen. Csaknem lehetetlennek ítélte templom alatti alagút építését is, hangsúlyozva, hogy az épület alatt mindenhol sírhelyek vannak.

A régészek eleinte lehetővé akarták tenni a kripták látogatását, de a plébánia döntésére az új padlózat alatt, a földben hagyják azokat a következő generációk számára. A kiásott érmék a városi múzeumba kerülnek.

A templomi feltárás egy részlete

A templomi feltárás egy részlete


A XIV. században városi jogokat szerzett Kazimierz Dolny a varsóiak egyik kedvenc hétvégi kirándulóhelye. A csaknem 3,5 ezer lakosú kisvárost a művészek is kedvelik, így akár lengyel Szentendrének is nevezhető. Magyar partnervárosa Hortobágy.


Nagyobb térkép

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2019 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.