Mohácsi busójárás – ezüst emlékérme

A Magyar Nemzeti Bank 5000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsátott ki „Mohácsi busójárás” megnevezéssel annak alkalmából, hogy az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára – a magyarországi népszokások közül elsőként – felvette a mohácsi busójárás hagyományát.

Mohácsi busójárás emlékérme

Mohácsi busójárás emlékérme

Az emlékérmét Gáti Gábor tervezte. Az emlékérme előlapjának szélén, felső köriratban a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG” felirat olvasható. A középmező jobb oldalán, vállán kéregkürtöt, kezében kereplőt tartó, övén kolompokat viselő busó figura ábrázolása látható, a háttérben további két busó figurával. Az emlékérme bal alsó részén, egymás alatti vízszintes sorokban az „5000” értékjelzés, a „FORINT” felirat, a „2011” verési évszám és a „BP.” verdejel olvasható.

Az emlékérme hátlapján, alsó köriratban a „MOHÁCSI BUSÓJÁRÁS” felirat olvasható. A középmezőben egy kosszarvas busómaszk ábrázolása látható. A busómaszk ábrázolásától jobbra, lent Gáti Gábor tervezőművész mesterjegye található.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett.

Az emlékérméből 8000 darab készíthető, amelyből 5000 darab különleges – ún. proof – technológiával verhető.

Az emlékérme megvásárolható 2011. március 4-től a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve honlapján (www.penzvero.hu).

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Mohácsi busójárás – ezüst emlékérme”

  1. Kovács Sándor szerint:

    Szeretném tudni, hogy mi indokolta a Pénzverő által decemberben megadott 10000 Ft-os árnak 30%-os emelését. Amikor megjelent az emlékpénz, 13000 Ft lett belőle. Ez érthetetlen, vagy ha mégsem, akkor kérnék egy kis magyarázatot. Lehetett volna 10000 Ft a névérték.
    Üdv: Sándor


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.