Minden idők legnagyobb tengeri kincse lehet Maine partjainál

Egy hajóroncsok után kutató cég bejelentette: az Egyesült Államok keleti partjainál egy olyan második világháborús kereskedelmi hajó roncsa várja sorsa jobbra fordulását, amelynek fedélzetén – mai értéken számolva – hárommilliárd dollár értékű kincs lapulhat.

Greg Brooks

Greg Brooks

A hajót egy német tengeralattjáró süllyesztette el Cape Codnál 1942-ben. Greg Brooks, a Sub Sea Research részéről elárulta: a roncs a Maine állambeli Gorhamtól 80 méterre, 210 méter mélyen található. Ha a hír igaz, és a tengerfenékre leküldött vízalatti kamera képei nem tévednek, akkor ott rejtőzhet minden idők legértékesebb kincse, amit valaha a tenger mélyén találtak.

A mentési munkálatoknak februárban, de legkésőbb márciusban meg kell kezdődniük – magyarázta Brooks. A kincsvadász tájékoztatása szerint a Port Nicholson Új-Skóciából New Yorkba tartott 71 tonna platinával a fedélzetén, amikor torpedó érte. A platinát a Szovjetunió – ahonnan a világ platinafém-termelésének közel fele származik – szánta fizetségül az Egyesült Államoknak.

Keresés

Keresés

Az egyik szövetségi kerületi bíróság döntése értelmében Brooksot illeti meg a kincs – már ha azt sikerül felszínre hozni. „Talán veszek belőle egy szigetet a Karibi-tengeren” – osztotta meg terveit a férfi. A Boston Globe értesülése szerint több hónapig tarthat magának a hajónak a lokalizálása, mivel akár 24 kilométerre is lehet attól a ponttól, ahol hetven éve elsüllyedt.


Nagyobb térkép

Brooks nem ma kezdte a szakmát: közel két évtizede kutat hajóroncsok után, eddigi legnagyobb fogása egy kalózhajó volt Puerto Rico közelében.

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2019 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.